Indian Polity and Governance- constitution and political systemGeneral Knowledge State Level

Get quiz for Indian Polity and Governance- constitution and political system General Knowledge + State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The first Governor General of India was ?




Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: A. Rajaji

B. Lord Canning

C. Warren Hasting

D. Lord Mount Batten

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The President of the Constituent Assembly was ?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Dr.K.M.Munshi

B. Dr.B.R.Ambedkar

C. Jawaharlal Nehru

D. Dr.Rajendra Prasad

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The term of a State Governor is

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: A. 3 years

B. 4 years

C. 5 years

D. 6 years

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Election Commissioner can be removed by

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: A. Prime Minsiter


B. Home Minister


C. The President


D. The Parliament



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Indian Constitution has been divided under

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: A. 10 parts


B. 20 parts


C. 24 parts


D. 6 parts



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) What is another name of the Lok Sabha?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: A. Council of States


B. The Upper House


C. The House of the People


D. Parliament

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Who among the following is the presiding officer of the Lok Sabha?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: A. President


B. Vice-President


C. Speaker of Lok Sabha


D. Prime Minister

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) What is another name of the Council of States?



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: A. Lok Sabha


B  Rajya Sabha


C. Parliament


D. Adhoc Committee



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The maximum strength (number of members) of the Rajya Sabha :

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: A. 220


B. 235


C. 238


D. 250

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The President can nominate how many members in the Rajya Sabha & Lok Sabha?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: A. 6, 3


B. 8, 2


C. 10, 3


D. 12, 2



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite