Indian Polity and Governance- constitution and political systemGeneral Knowledge Teaching Exams Rail

Get quiz for Indian Polity and Governance- constitution and political system General Knowledge + Teaching Exams Railways State Level SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which constitutional amendment reduced the voting rights from 21 to 18 years?

Option- ['63rd amendment act', '61st amendment act', '42nd amendment act', 'None of these']

Answer: 61st amendment act

Explaination: In 61st constitutional amendment reduced the voting rights from 21 to 18 years.


Option B is correct.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following Commission recommend three language formula?

Option- ['Kothari commission', 'Dutta committee', 'Raj committee', 'Rajamannar committee']

Answer: Kothari commission

Explaination: Kothari commission recommend three language formula. It was formed by Daulat Singh Kothari on 14 July 1964.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Who was the chairman of the drafting committee of the constitution of India?

Option- ['B.R. Ambedkar ', 'K.M. Munshi', 'Sardar Vallabh Bhai Patel', 'Mohammed Saadullah']

Answer: B.R. Ambedkar

Explaination: B.R. Ambedkar was the chairman of the drafting committee of the constitution of India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Total number of amendments in Indian constitution are ?

Option- ['98', '92', '104', '123']

Answer: 104

Explaination: Total number of amendments in Indian constitution are 104. It was first enacted in 1950.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which was described by B.R. Ambedkar as the 'heart and soul' of the constitution?

Option- ['Right to constitutional Remedy', 'Right to vote', 'Right to equality ', 'Directive principles of state policy']

Answer: Right to constitutional Remedy

Explaination: Right to constitutional Remedy was described by B.R. Ambedkar as the 'heart and soul' of the constitution.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Who was the chairman of constituent assembly?

Option- ['Pt.Jawaharlal Nehru', 'Dr. Rajendra Prasad', 'B.R. Ambedkar', 'None of these']

Answer: Dr. Rajendra Prasad

Explaination: Dr. Rajendra Prasad was the chairman of the constituent assembly.


Option B is correct.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The minimum age of the voter in India is

Option- ['15 years', '18 years', '21 years', '25 years']

Answer: 18 years

Explaination: The minimum voting age in India is 18 years. 61st amendment act lowered the voting age from 21 years to 18 years.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) To whom the chief justice of India submits his resignation ?

Option- ['The president of India ', 'Speaker', 'Prime Minister ', 'None of these']

Answer: None of these

Explaination: The Chief justice of India submits his resignation to The President of India. The president of India administers the oath to the chief justice of India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The constitution of India was adopted by which of the following date?

Option- ['26 Jan 1950', '26 Nov 1949', '11 Feb 1948', 'None of these']

Answer: 26 Nov 1949

Explaination: The constitution of India was adopted on 26 Nov, 1949.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Who was the first woman judge of the slSupreme Court of India?

Option- ['Sujata Manoha', 'Ranjana Desai', 'Fatima Beevi', 'None of these']

Answer: Fatima Beevi

Explaination: The first woman judge and first woman SC judge was Fatima Beevi and she was from the literate state Kerala.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite