Indian Polity and Governance- constitution and political systemGeneral Knowledge Teaching Exams Stat

Get quiz for Indian Polity and Governance- constitution and political system General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1.73rd Amendment of the Constitution of India, is related to which among the following?

[A] Townships

[B] Panchayats

[C] Municipalities

[D] District Boards

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: 73rd Constitutional Amendment 1992 provided the present shape to the Panchayati Raj System. Now the Panchayati Raj Institutions in most of the States have been set up at three levels, village, intermediate and district levels. But in smaller States having a population of less than 20 lakh, there are only two tiers, the village level and the district level.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2.What can be the maximum number of members in a legislative assembly of a state in India?

[A] 400

[B] 500

[C] 450

[D] 550

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: The Legislative assembly of each state cannot have number of members more than 500 and less than 60. However, there are three exceptions to this viz. Sikkim (32), Goa (40) and Mizoram (40)

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3.What can be the maximum number of members of the Lok Sabha ?

[A] 545

[B] 550

[C] 552

[D] 560

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Lok Sabha is the lower house of the parliament which represents people. Article 81 deals with the Composition of the Lok Sabha. The maximum strength of Lok Sabha is 552 members of which 530 are elected from states, 20 are elected from Union Territories and 2 were so far (till 2019) nominated by President from Anglo-Indian community.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4.Which among the following constitution is similar to Indian Constitution because of a strong centre?

[A] USA

[B] Canada

[C] England

[D] Japan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: The strong centre in Indian Federal system is a feature that is borrowed from Canada. The expression “Union of States” is also from Canada.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5.What fraction of Rajya Sabha members retire after every two years?

[A] 2/3

[B] 1/3

[C] 1/2

[D] 1/6

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Rajya Sabha is a permanent House and is not subject to dissolution. However, one-third Members of Rajya Sabha retire after every second year.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6.Which among the following was the first attempt to regulate the affairs of English East India Company in India?

[A] Pitts India Act 1784

[B] Charter Act 1833

[C] The Regulating Act 1773

[D] Charter Act of 1813

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Regulating Act of 1773 was the first landmark in the constitutional development of India. Via this act, the British Parliament for the first time interfered into affairs of India. The Prime Minister of England at the time of Regulating Act of 1773 was Lord North.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 7.Under article 368 the Indian Constitution provide methods of Amendment of different portions of the constitution?

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] 4

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: The three methods of amendment of the constitution are as follows:

By Simple Majority of Parliament Some changes such as admission, formation of new states and making changes into territorial boundaries of the states, abolition and creation of legislative councils etc. can be done like any other ordinary law by simple majority.

By Special Majority of the Parliament Most of the provisions of the constitution need to be amended by special majority i.e. majority of more than 50% of total membership and 2/3rd members present and voting. Some of the amendments included in it are Fundamental Rights, Directive Principles etc.

By Special Majority of the Parliament and Ratification by half of the State Legislatures There are a few provisions in which interest of the states and federal features of the constitution may be involved. Such bills first need to be passed on both the houses of the parliament and then need to secure ratification by half of the state legislatures. Examples include those related to Centre-State Relations, Election of the President etc.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8.Which among the following schedules is related to the responsibilities of Municipalities?

[A] 9th

[B] 10th

[C] 11th

[D] 12th

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Twelfth Schedule was added by 74th amendment and enlists the subjects under Municipalities or urban local government.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9.Introduction of provincial Autonomy is related to which of the following acts?

[A] The Government of India Act, 1858

[B] The Government of India Act, 1909