Monuments and Places of IndiaGeneral Knowledge SSC

Get quiz for Monuments and Places of India General Knowledge + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Who was the greatest ruler of mughal empire?


Option- ['Babur', 'Jahangir', 'Akbar', 'Shah jahan']

Answer: Akbar

Explaination: After his death of father Humayun, he became third emperor of mughal empire.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) In 2 nd battle of panipat in 1556,Akbar defeated

Option- ['Hemu', 'Maharana pratap', 'Sher shah', 'Bharmar']

Answer: Hemu

Explaination: He was hindu king at delhi.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Most famous musician at the court of Akbar was

Option- ['Lal kalawant', 'Ramtenu pandey', 'Md . Irfan', 'Bande bahadur']

Answer: Ramtenu pandey

Explaination: He was popularly known as Tansen.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Who was commander in chief of Akbar?

Option- ['Zakir khan', 'Abu faizal', 'Bairam khan', 'Todermal']

Answer: Bairam khan

Explaination: Bairam khan was also teacher of Akbar

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Meaning of akbar is?

Option- ['Great', 'Clever', 'Intelligent', 'Clever']

Answer: Great

Explaination: Great!!!!

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Akbar died in.

Option- ['1600', '1605', '1700', '1705']

Answer: 1605

Explaination: 1605

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Name of Akbar's biography is

Option- ['Akbarnama', 'Islamnama', 'Baburnama', 'Akarpat']

Answer: Akbarnama

Explaination: Akbarnama

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Who wrote Humayun nama

Option- ['Salim', 'Shaira begum', 'Akbar', 'Gulbadan begam']

Answer: Gulbadan begam

Explaination: Gulbadam begam was one of the sister of Humayun

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite