NarrationsEnglish English Speaking/Writing SSC Teaching Exams Railways

Get quiz for Narrations English + English Speaking/Writing SSC Teaching Exams Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) He said to me, "I am ready".


A. He told to me that he is ready.

B. He told me that he was ready.

C. He told me that I am ready.

D. He told me that I will ready.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: He told me that he was ready

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Sonia said, "You help my sister".


A. Sonia said that I helps her sister.

B. Sonia said to me that I helped her sister.

C. Sonia said that I helped her sister.

D. Sonia says that I helped her sister.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Sonia said that i helped her sister

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) They said, "We can not live without oxygen".


A. They said that we can not live without oxygen.

B. They said that they can not live without oxygen.

C. They said that they would not live without oxygen.

D. They says that they can not live without oxygen.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: They said that we can not live without oxygen

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Rahul said to me, "We are mortal".


A. Rahul said to me that we are mortal.


B. Rahul says to me that we are mortal.


C. Rahul said to me that we all are mortal.


D. Rahul said to me that he and I are mortal.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Rahul said to me that we are mortal

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) John says, "I shall go there".


A. John said that he went there.

B. John says that he will go there.

C. John says that he went there.

D. John said that I will go there.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: John says that he will go there


Please note : When reporting verb is in present or future Tense, then in indirect speech we do not change the Tense of Reported speech.


So "John says", it is in present, so we will not change the Tense of "I shall go there". That means it will remain future Tense in indirect speech also.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Robert will say to me, "I am your classmate".


A. Robert will tell me that he is my classmate.


B. Robert will tell me that he was my classmate.


C. Robert will tell me that he will be my classmate.


D. Robert said me that he is my classmate.



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: "I am your classmate" will remain in present tense in indirect speech because in "Robert will say to me" reporting verb is in future.

So when reporting verb in in future or present, we do not change the tense of the reported speech.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Sushant said to him, "I have been helping your son for years".


A. Sushant told him that he has helped his son for years.

B. Sushant told him that he have been helping his son for years.

C. Sushant told him that he had been helping his son for years.

D. Sushant told him that he has been helping his son for years.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Sushant told him that he had been helping his son for years

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) He said to me, "I shall write an essay".


A. He said to me that he will be writing an essay.

B. He told me that he would write an essay.

C. He said to me that he will write an essay.

D. He told me that he would write an essay.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: He told me that he would write an essay

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) He said to me, "I shall be writing an essay".


A. He told me that he would have been writing an essay.

B. He told me that he would be writing an essay.

C. He told me that he will be writing an essay.

D. He told me that he shall be writing an essay.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: He told me that he would be writing an essay

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Sita said to Geeta, "You can learn piano".


A. Sita told Geeta that she can be learn piano.

B. Sita told Geeta that you can learn piano.

C. Sita told Geeta that she could learn piano.

D. Sita told Geeta that she can learn piano.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: When Reporting verb in past Tense and reported speech is having "can" after subject + First Verb.

Then we change "can" to "could" + First verb.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite