NumbersMathematics Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for Numbers Mathematics + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Find the missing number in the given series


2, 7, 10, 22, 18, 37, 26, ?


(A) 52


(B) 42


(C) 62


(D) 46

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: There are two series here

2, 10, 18, 26, ... (Increase by 8)


7, 22, 37, ... (Increase by 15)


Hence, next term is 37+15 = 52

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Look at this series: 544, 509, 474, 439, ... What number should come next?


(A) 414


(B) 404


(C) 445


(D) 420

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: This is a simple subtraction series. Each number is 35 less than the previous number.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Find the missing number in the given series


279936, 46656, 7776, 1296, 216, ?


(A) 46


(B) 60


(C) 66


(D) 36

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Go on dividing by 6 to the next number

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Look at this series: 201, 202, 204, 207, ... What number should come next?


(A) 208


(B) 205


(C) 211


(D) 210

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: In this addition series, 1 is added to the first number; 2 is added to the second number; 3 is added to the third number; 4 is added to the fourth number; and go on.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Find the missing number in the given series


12, 38, 116, 350, 1052, ?


(A) 2200


(B) 1800


(C) 3158


(D) 2800

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: 12 × 3 + 2 = 38

38 × 3 + 2 = 116


116 × 3 + 2 = 350


350 × 3 + 2 = 1052


1052 × 3 + 2 = 3158

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Look at this series: 2, 4, 6, 8, 10, ... What number should come next?


(A) 12


(B) 11


(C) 14


(D) 13

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: This is a simple addition series. Each number increases by 2.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Find the missing number in the given series


46080, 3840, 384, 48, 8, 2, ?


(A) 1/64


(B) 1


(C) 2


(D) 1/8

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: 46080 /12 = 3840

3840 /10 = 384


384 /8 = 48


48 /6 = 8


8/4 = 2


2 /2 = 1

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Look at this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, ... What number should come next?


(A) 56


(B) 52


(C) 128


(D) 96

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: This is an alternating multiplication and subtracting series: First, multiply by 2 and then subtract 8.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Find the missing number in the given series


5,28,57,88,125


(A) 147


(B) 156


(C) 186