Nutrition in AnimalGeneral Science Teaching Exams SSC State Level

Get quiz for Nutrition in Animal General Science + Teaching Exams SSC State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The false feet of Amoeba are used for

(a) movement only

(b) capturing food only

(c) capturing food and movement

(d) exchange of gases only

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: The false of ameoba are used for capturing food and movement

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The component of food which is complex is

(a) protein

(b) carbohydrate

(c) fat

(d) all of these

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: The component of food which is complex is protein carbohydrate fat

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The breakdown of complex components of food into simpler substances is called

(a) ingestion

(b) egestion

(c) assimilation

(d) digestion

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: The breakdown of complex components of food into simpler substances is called digestion

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The way of taking food by bees is

(a) swallowing

(b) sucking

(c) filtering

(d) none of these

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: The way of taking food by bees is called as a sucking

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The teeth of first set fall off at the age between

(a) 10 – 20

(b) 6 – 8

(c) 9 – 11

(d) 0 – 2

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: The teeth of first set fall at the age of 6 to 8

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which of the following animals swallow its prey?

(a) Human beings

(b) Snakes

(c) Humming birds

(d) Ant

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: The organism which swallow it's prey are called as snakes

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Enzymes present in saliva converts

(a) starch into simple sugars

(b) proteins into amino acids

(c) complex sugars into simple sugars

(d) fats into fatty acids and glycerol

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Enzymes present in saliva converts

starch into simple sugars

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The digestive tract and the associated glands together constitute the

(a) digestive system

(b) oesophagus

(c) alimentary canal

(d) nutrition system

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: The digestive tract and the associated glands together constitute the digestive system

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) From where do we take in food?

(a) Anus

(b) Mouth

(c) Stomach

(d) Oesophagus.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: We take the food through mouth and then it enters to diff parts

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following is a largest gland

1.liver

2.stomach

3. Pituitary gland

4.all the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: The largest gland in the body is called as a liver

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





Recent Posts

See All