OtherEnvironmental Studies English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching

Get quiz for Other Environmental Studies + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following is the main reason for producing the atmospheric greenhouse effect?


Absorption and re-emission of ultraviolet radiations by the atmosphere

Absorption and re-emission of infrared radiations by the atmosphere

Absorption and re-emission of visible light by the atmosphere

None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2) The salinization can be defined asAccumulation of salts in the body

Accumulation of salts in water

Accumulation of salts in animals

Accumulation of salts in the soil

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The main reason for blueness of the sky is

Due to the presence of water vapor

Due to the absorption of blue light due to the air

Due to the scattering of sunlight by air molecules

None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which of the following is the cause of soil pollution?

Ozone

Aerosol

Acid rain

None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) What is the water vapor

It is the gaseous phase of water

It is a rain droplet

Water vapor is the cloud droplet

None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which of the following is the cause of Melanornia (skin cancer)?


Acid rain

Allergens

Ozone depletion

None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The yellowness of the Taj Mahal is an effect of -


Acid rain

Allergens

Ozone depletion

None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The part of the plant that evaporates water is -


Fruit

Stomata

Root

None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9) At what time of the day relative humidity in the environment is at minimum

When the air temperature is lowest

Before sunrise

Midnight

When the air temperature is higher

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) What is hibernation?



Winter sleep

Summer sleep

Adaptation of animals to escape from predators

All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite