OtherEnvironmental Studies SSC

Get quiz for Other Environmental Studies + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The disease which wiped out 33% of population of Europe in the 12th and 13th centuries was


a. Cholera


b. Meningitis


c. Plague ✔️


d. Diphtheria



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Exponential growth in population occurs when there is


a. A great environment resistance


b. No environment resistance ✔️


c. A fixed carrying capacity


d. No biotic potential



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The average life expectancy around the world is currently


a. Stable


b. Increasing ✔️


c. Decreasing


d. Not changing



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The world population in 2000 was approximately


a. 5.1 billion


b. 2.1 billion


c. 6 billion ✔️


d. 8 billon



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Human population growth is


a. Horizontal line


b. L-shaped curve


c. J-shaped curve ✔️


d. Parabola curve



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) What is most important factor for the success of animal population?


a. Natality


b. Adaptability ✔️


c. Interspecies activity


d. Unlimited food



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The main cause of world population growth in 18th and 19th centuries was


a. Decrease in birth rates


b. Decrease in death rates


c. Industrial revolution ✔️


d. None of these



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8)  A population is a group of


a. Individual in a family


b. Individuals in a species ✔️


c. Communities in an ecosystem


d. Species in a community



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) In the breakdown of the ozone layer, the ozone (O3) directly reacts with


a. Ultraviolet light


b. Chlorine atoms ✔️


c. Oxygen atoms


d. CFC molecules



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Chlorofluorocarbon releases a chemical harmful to ozone is


a. Chlorine ✔️


</