OtherEnvironmental Studies SSC

Get quiz for Other Environmental Studies + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Thickness of ozone layer is measured in


a. Decibels


b. Dobson unit ✔️


c. Meter


d. Armstrong unit



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following statements about ozone is true?


a. Ozone is a major constituent of photochemical smog


b. Ozone is highly reactive


c. It protects us from harmful UV radiations of sun ✔️


d. All of the above



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Increasing skin cancer and high mutation rate are the result of


a. Global warming


b. Ozone depletion ✔️


c. Acid rain


d. Pollution



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Formation of hole in Ozone is maximum over


a. India


b. Europe


c. Antarctica ✔️


d. Africa



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Peeling of Ozone umbrella, which protects us from UV rays, is caused by


a. Carbon monoxide


b. CFCs ✔️


c. Coal burning


d. Methane





Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which one of the following gases can deplete the ozone layer in the upper atmosphere?


a. Methane


b. Ammonia


c. Carbon tetrachloride ✔️


d. Sulphur dioxide



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Ozone layer is present in


a. Troposphere


b. Mesosphere


c. Thermosphere


d. Stratosphere ✔️



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Ozone day is observed on


a. 3rd January


b. 16th September ✔️


c. 10th November


d. 26th March



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which is the only country who has not ratified the Kyoto Protocol yet?


a. United States ✔️


b. Australia


c. Japan


d. India



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following processes adds to the removal of carbon dioxide from the atmosphere?


a. Burning fossil fuels


b. Photosynthesis ✔️