OtherEnvironmental Studies SSC

Get quiz for Other Environmental Studies + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Number of births per 1000 is


a. Growth rate


b. Conception rate


c. Reproduction rate


d. Crude birth rate ✔️



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) July 11 is


a. World Environment Day


b. World Population Day ✔️


c. World AIDS Day


d. World Education Day





Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans. b

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) In India, human population has higher number of younger age group because of


a. Long life span and low birth rate


b. Short life span and high birth rate✔️


c. Short life span and low birth rate


d. Birth rate is equal to death rate



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Group of interbreeding organisms found in a particular area is


a. Population ✔️


b. Community


c. Tribe


d. Density



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Each environment supports a limited population depending upon its


a. Biotic potential


b. Carrying capacity ✔️


c. Natality


d. Reproductive potential



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Density of a population (D) is


a. D = S(size) / W(weight)


b. D = S(space) / N(number)


c. D = N(number) / S(space) ✔️


d. None of the above



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The zero population growth due to equal birth and death rates is called


a. Fertility rate


b. Replacement level


c. Natural increase


d. Demographic transition ✔️



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The number of babies produced per thousand individuals is called


a. Natality ✔️


b. Mortality


c. Immigration


d. Emigration



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) If the rate of addition of new member’s increases with respect to the individual lost of the same population, then the graph obtained has


a. Decline growth


b. Zero growth


c. Exponential growth ✔️


d. None of these



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ans : C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite