OtherEnvironmental Studies SSC State Level

Get quiz for Other Environmental Studies + SSC State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1.Lion-tailed macaque is found in __:

[A] Eastern Ghats

[B] Western Ghats

[C] East Himalayas

[D] West Himalayas

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2.The “Aichi Targets” are related to _____?

[A] Conservation of Biodiversity

[B] Conservation of Wetlands

[C] Conservation of Coral reefs

[D] Prevention of Plastic use

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3.The Lakh Bahosi Sanctuary (LBS) is located in which state of India?

[A] Madhya Pradesh

[B] Odisha

[C] Uttar Pradesh

[D] Jharkhand

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) What does contain” Red Data Book?

[A] Astrology

[B] Endangered wild plants, animals

[C] Communism Facts

[D] Endangered Forests

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which among the following is the first national park of India?

[A] Bandipur

[B] Corbett

[C] Periyar

[D] Keoladeo

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) With which of the following is related CITES in context with the global issues today?

[A] Environment Protection

[B] Financial Slowdown

[C] Poverty Alleviation Programmes of United Nations

[D] Information Technology

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Narayan Sarovar Sanctuary” in Kutch, Gujarat is most famous for which of the following?

[A] Zebra

[B] Chinkara

[C] Lions

[D] Tigers

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8.On which of the following ‘clean energy cess’ is levied in India?

[A] Gasoline

[B] Domestically produced Coal

[C] Imported Coal

[D] Both 2 & 3

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The Shirui National Park (SNP) is located in which state?

[A] Himachal Pradesh

[B] Jammu & Kashmir

[C] Kerala

[D] Manipur

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) In which year, Environment (Protection) Act was enacted?

[A] 1985

[B] 1986

[C] 1995

[D] 1996

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





0 views0 comments