OtherGeneral Science State Level Railways SSC

Get quiz for Other General Science + State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 11.Hepatitis A which is the most common cause of jaundice in young people is an infection of liver by ________?


[A] Bacteria

[B] Virus✅✅

[C] Amoeba

[D] Prortozoan



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Correct Answer: B [Virus]


Notes:

Hepatitis A which is the most common cause of jaundice in young people is an infection of liver by virus. It is transmitted through ingestion of contaminated food and water or through direct contact with an infectious person.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 12.Meningitis is a disease which is characterized by inflammation of meninges , the covering that lie over the brain and spinal chord is caused by _______ ?


[A] Bacteria✅✅

[B] Virus

[C] Protozoa

[D] Fungi



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Correct Answer: A [Bacteria]


Notes:

Meningitis is a disease which is characterized by inflammation of meninges, the covering that lie over the brain and spinal chord is caused by bacteria. The meninges are the three membranes that cover the brain and spinal cord.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 13.Enterobius vermicularis which affect the caecum and vermiform appendix is commonly called as ?


[A] Tapeworm✅✅

[B] Pinworm

[C] Threadworm

[D] Ringworm



Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Correct Answer: B [Pinworm]


Notes:

Enterobius vermicularis which affect the caecum and vermiform appendix is commonly called as Pinworm. Pinworms are tiny, narrow worms and are white in color and less than a half-inch long.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 14.Cell membranes contain some biochemicals which are responsible for cell recognition and adhesion. They are _________ ?


[A] Proteins

[B] Lipids

[C] glycoproteins and gycolipids✅✅

[D] None of the above



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Correct Answer: C [glycoproteins and gycolipids]


Notes:

Cell membranes contain some biochemicals which are responsible for cell recognition and adhesion. They are glycoproteins and glycolipids. Lipid and proteins on the cell membrane surface often have short carbohydrate chains protruding out from the cell surface which are known as glycolipids and glycoproteins.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 15.Which among the following is a main structural axes of a vascular plant?


[A] Thallus

[B] Leaves✅✅

[C] Stem

[D] Flower



Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Correct Answer: C [Stem]


Notes:

Stem is a main structural axes of a vascular plant. The stem transports water, minerals, and food to other parts of the plant; it may also store food, and green stems themselves produce food.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 16.The shape of Vibrio bacteria is ________?


[A] Comma Shaped✅✅

[B] Dot shaped

[C] Clusters

[D] Sticks



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Correct Answer: A [Comma Shaped]


Notes:

The shape of Vibrio bacteria is comma shaped. These bacteria naturally live in certain coastal waters and are present in higher concentrations between the months of May and October when water temperatures are warmer.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 17.Which of the following is a Gymnosperm?


[A] Cashew

[B] Chilgoza✅✅

[C] Pistachio

[D] None of the above



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Correct Answer: B [Chilgoza]


Notes:

The gymnosperms, also known as Acrogymnospermae, are a group of seed-producing plants that includes conifers, cycads, Ginkgo, and gnetophytes. Pinus gerardiana, known as the chilgoza pine is a king of Gymnosperm



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 18.Among typhoid, hysteria, measles & influenza which is / are not contagious disease(s)?


[A] Hysteria only✅✅

[B] Hysteria & Measles

[C] Hysteria, Typhoid & Measles

[D] All are contagious diseases



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Correct Answer: A [Hysteria only]


Notes:

Among typhoid, hysteria, measles & influenza, only Hysteria is not a contagious disease. A contagious disease is a subset category of transmissible diseases, which are transmitted to other persons



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite