OtherGeneral Science Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for Other General Science + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Opium is dried latex which is obtained from the seed capsules of the opium poppy Papaver somniferum.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True


Explanation: Opium is dried latex which is obtained from the seed capsules of the opium poppy Papaver somniferum.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Vitamin K is naturally produced by the bacteria in the intestines, and plays an essential role in normal blood clotting.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True


Explanation: Vitamin K is naturally produced by the bacteria in the intestines, and plays an essential role in normal blood clotting, promoting bone health, and helping to produce proteins for blood, bones, and kidneys.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Herpetology is the branch of zoology which deals with the study of amphibians

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True


Explanation Herpetology is the branch of zoology which deals with the study of amphibians such as frogs, toads, salamanders, newts and the gymnophiona; and reptiles such as snakes, lizards, amphisbaenids, turtles, terrapins, tortoises, crocodilians and the tuataras.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Seed Therapy is used now a days for treatment of Cancer





Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: True

Notes:

Seed Therapy which is based on Sujok Therapy deals with the application of seeds or other parts of plants and attaching it with a tape at a corresponding point in the hand or foot of a person feeling pain. This is used now-a-days for cancer treatment.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Honey is a sweet, viscous food substance made by honey bees and some related insects.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True


Explanation Honey is a sweet, viscous food substance made by honey bees and some related insects. Honey is considered to be a mixture of D-glucose, D-fructose, and sucrose with the maximum being Fructose.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Arthropoda is the largest phylum of animal kingdom because around 2/3rd of all the named species on Earth belong to this phylum.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True


Explanation Arthropoda is the largest phylum of animal kingdom because around 2/3rd of all the named species on Earth belong to this phylum.

Ants, mosquitoes, flies, cockroaches, shrimp, crabs, spiders, scorpions etc. are examples of arthropods. There are three main classes of arthropods as follows:


Insects: This includes mosquitoes, cockroaches, ants, flies, bees, moths, grasshoppers, beetles and butterflies


Crustaceans: This includes crabs, lobsters, shrimp and barnacles


Arachnids: This includes scorpions, spiders and mites


Further, a few other classes are onychophorans (velvet worms), diplopods (millipedes) and chilopods (centipedes)



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Cellulose is the most abundant organic compound in nature.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True


Explanation Cellulose is the most abundant organic compound in nature. It is the main constituent of plant fiber. Plants contain on average 33% cellulose, and cotton is the purest form at 90%.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Bile is secreted by Hepatocytes.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True


Explanation Bile is secreted by Hepatocytes. It is a complex aqueous secretion that originates from hepatocytes. It is modified distally by absorptive and secretory transport systems in the bile duct epithelium.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Meningitis is a disease which is characterized by inflammation of meninges, the covering that lie over the brain and spinal chord is caused by bacteria.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True

Explanation Meningitis is a disease which is characterized by inflammation of meninges, the covering that lie over the brain and spinal chord is caused by bacteria. The meninges are the three membranes that cover the brain and spinal cord.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Dengue which is found in tropical and subtropical regions around the world is a mosquito borne disease and caused by a virus.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer True


Explanation Dengue which is found in tropical and subtropical regions around the world is a mosquito borne disease and caused by a virus. Symptoms typically begin to appear three to fourteen days after infection

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





Rec