OtherGeneral Science Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for Other General Science + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Half the inter – nuclear separation between two similar adjacent atoms belonging to the two neighbouring molecules is vandeens radius.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Half the inter – nuclear separation between two similar adjacent atoms belonging to the two neighbouring molecules of the same substance in the solid state is called the van der waals’radius of that atom.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Half the distance between the nuclei of the two adjacent metal atoms is metallic diameter.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Half the distance between the nuclei of the two adjacent metal atoms in a close packed lattice of the metal is called its metallic radius.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The effective distance from the centre of the nucleus of an ion is ionic radius.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The effective distance from the centre of the nucleus of an ion upto which it has an influence on its electron cloud is called its ionic radius.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) A cation is smaller but the anion is larger than the parent atom.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A cation is smaller but the anion is larger than the parent atom. In case of iso – electronic species, the cation with greater positive charge has smaller radius but anion with greater negative charge has the larger radii.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The ionisation enthalpy is the molar enthalpy.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The ionisation enthalpy is the molar enthalpy change accompanying the removal of an electron from a gaseous phase atom or ion in its ground state.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The term ionisation enthalpy is taken for the first ionisation enthalpy,  is expressed in kg  or in eV.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Is the ionisation enthalpy of the element M. Like ionisation energies for successive ionisation, the successive ionisation enthalpy may also be termed as 2nd ionisation enthalpy  third ionisation enthalpy  etc. The term ionisation enthalpy is taken for the first ionisation enthalpy,  is expressed in kg  or in eV.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The electron gain enthalpy  is the molar enthalpy change when an isolated gaseous atom

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The electron gain enthalpy  is the molar enthalpy change when an isolated gaseous atom or ion in its ground state adds an electron to form the corresponding anion thus the enthalpy change for the reaction;

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The electron gain enthalpy decreases from top to bottom in a group.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In period – The electron gain enthalpy increases from left to right in a period.

In group – The electron gain enthalpy decreases from top to bottom in a group.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The relative tendency of an atom in a molecule to attract is electronegativity.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The relative tendency of an atom in a molecule to attract the shared pair of electrons towards itself is termed as its electro – negativity.”

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) In period – The electro – negativity increases from left to right in a period.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In period – The electro – negativity increases from left to right in a period.


In group – The electro – negativity decreases from top to bottom in a group.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite