OtherGeneral Science Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for Other General Science + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The electrons present in outermost shell are called as valence electron.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The electrons present in outermost shell are called as valence electron. Because the electrons in the outermost shell determine the valency of an element

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The number of hydrogen or halogen atom or double the number of oxygen atom, which combin with one atom of the element is taken as its valency.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The number of hydrogen or halogen atom or double the number of oxygen atom, which combin with one atom of the element is taken as its valency. According to the electronic concept of valency, “ the number of electrons which an atom loses or gains or shares with other atom to attain the noble gas configuration is termed as its valency.”

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) In group – The valency increases from top to bottom in a group.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: In period – The valency first increases then decreases from left to right in a period.


In group – The valency remains constant from top to bottom in a group.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The tendency of an element to lose electrons and forms positive ions (cations) is called electropositive or metallic character.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The tendency of an element to lose electrons and forms positive ions (cations) is called electropositive or metallic character. The elements having lower ionisation energies have higher tendency to lose electrons, thus they are electropositive or metallic in their behaviour.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) In group – The electropositive or metallic characters increases from top to bottom in a group.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In period – The electropositive or metallic characters decreases from left to right in a period.


In group – The electropositive or metallic characters increases from top to bottom in a group.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) the tendency of an element to accept electrons to form an anion is called its non metallic or electronegative character.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Electro – Negative Or Non – Metallic Characters: the tendency of an element to accept electrons to form an anion is called its non metallic or electronegative character. The elements having high electro – negativity have higher tendency to gain electrons and forms anion

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) In period – The electro – negative or non – metallic characters increases from left to right in a period.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In period – The electro – negative or non – metallic characters increases from left to right in a period.

In group – The electro – negative or non – metallic characters decreases from top to bottom in a group.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) In period – The tendency of an element to lose electrons decreases in a period.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In period – The tendency of an element to lose electrons decreases in a period. So the reactivity of metals decreases from left to right in a period.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) In group – The tendency of an element to lose electrons increases in a period.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In group – The tendency of an element to lose electrons increases in a period. So the reactivity of metals increases from top to bottom in a group.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) In group – The tendency of an element to gain electrons decreases in a group.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In group – The tendency of an element to gain electrons decreases in a group. So the reactivity of non – metals increases from top to bottom in a group.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite