Phrases and IdiomsEnglish English Speaking/Writing SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for Phrases and Idioms English + English Speaking/Writing SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) . A drowning man will clutch at a straw.


When someone is in a difficult situation, s/he will take any available opportunity to improve it.


Example: After trying all reliable medicines, he is now visiting quacks to get a cure for his baldness. A drowning man will clutch at a straw.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: . A drowning man will clutch at a straw.


When someone is in a difficult situation, s/he will take any available opportunity to improve it.


Example: After trying all reliable medicines, he is now visiting quacks to get a cure for his baldness. A drowning man will clutch at a straw.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) A bad workman always blames his tools.


This proverb is used when someone blames the quality of their equipment or other external factors when they perform a task poorly.


Example: X: The turkey isn’t cooked well because the oven is not functioning well. Y: Well, it’s the case of a bad workman blaming his tools



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A bad workman always blames his tools.


This proverb is used when someone blames the quality of their equipment or other external factors when they perform a task poorly.


Example: X: The turkey isn’t cooked well because the oven is not functioning well. Y: Well, it’s the case of a bad workman blaming his tools



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) A bird in hand is worth two in the bush.


Things we already have are more valuable than what we hope to get.


Example: X: Why did you turn down that job offer when you don’t have anything concrete in hand at the moment? Y: Well, I’m confident I’ll land one of the two jobs I interviewed for last week. And they’re better than this one. X: In my opinion, you should’ve taken it. A bird in hand is worth two in the bush.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A bird in hand is worth two in the bush.


Things we already have are more valuable than what we hope to get.


Example: X: Why did you turn down that job offer when you don’t have anything concrete in hand at the moment? Y: Well, I’m confident I’ll land one of the two jobs I interviewed for last week. And they’re better than this one. X: In my opinion, you should’ve taken it. A bird in hand is worth two in the bush.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Absence makes the heart grow fonder.


When people we love are not with us, we love them even more.


Example: When I was with her she always fought with me but now she cries for me on phone. I think distance made her heart grow fonder.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Absence makes the heart grow fonder.


When people we love are not with us, we love them even more.


Example: When I was with her she always fought with me but now she cries for me on phone. I think distance made her heart grow fonder.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) A cat has nine lives.


Cat can survive seemingly fatal events.


Example: I haven’t seen him for several weeks, but I wouldn’t really worry about him. Everyone knows a cat has nine lives



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A cat has nine lives.


Cat can survive seemingly fatal events.


Example: I haven’t seen him for several weeks, but I wouldn’t really worry about him. Everyone knows a cat has nine lives



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) A chain is only as strong as its weakest link.


One weak part will render the whole weak.


Example: No matter how confident the team is, it is as strong as its weakest link – its defence.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A chain is only as strong as its weakest link.


One weak part will render the whole weak.


Example: No matter how confident the team is, it is as strong as its weakest link – its defence.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Actions speak louder than words.


Actions are a better reflection of one’s character because it’s easy to say things, but difficult to act on them and follow through.


Example: Julie always says she’ll donate to the school, and she never does, so I doubt she will this year. Actions speak louder than words, after all.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Actions speak louder than words.


Actions are a better reflection of one’s character because it’s easy to say things, but difficult to act on them and follow through.


Example: Julie always says she’ll donate to the school, and she never does, so I doubt she will this year. Actions speak louder than words, after all.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) . A drowning man will clutch at a straw.


When someone is in a difficult situation, s/he will take any available opportunity to improve it.


Example: After trying all reliable medicines, he is now visiting quacks to get a cure for his baldness. A drowning man will clutch at a straw.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: . A drowning man will clutch at a straw.


When someone is in a difficult situation, s/he will take any available opportunity to improve it.