PhysicalGeneral Knowledge English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching

Get quiz for Physical General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 71.Which of the following eaves will be produced on bombarding a metal target by high energy electrons?

[A] Gamma rays

[B] X rays

[C] Infra red

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [X rays]

Notes:

One common way to generate X-rays is to bombard a metal target by high energy electrons. X-rays covers wavelengths from about 10–8 m (10 nm) down to 10–13 m (10–4 nm).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 72.Which of the following are generally used to reduce reverberation in an auditorium as sound absorbents?

[A] compressed fibreboard

[B] rough plaster

[C] draperies

[D] All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

To reduce reverberation, the roof and walls of the auditorium are generally covered with sound-absorbent materials like compressed fibreboard, rough plaster or draperies.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 73.Which of the following can be measured using SONAR?

[A] distance of underwater objects

[B] direction of underwater objects

[C] speed of underwater objects

[D] All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

The acronym SONAR stands for Sound Navigation And Ranging. Sonar is a device that uses ultrasonic waves to measure the distance, direction and speed of underwater objects.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 74.Which of the following conditions will not show any Doppler effect?

[A] When source and listener both are at rest

[B] When medium alone is moving

[C] When source and listener are moving in mutually perpendicular directions

[D] All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

Conditions for no Doppler effect : (i) When source (S) and listener (L) both are at rest. (ii) When medium alone is moving. (iii) When S and L move in such a way that distance between S and L remains constant. (iv) When source S and listener L, are moving in mutually perpendicular directions

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 75.Which of the following is correct about compressions in sound wave?

[A] compressions are regions of low pressure and low density

[B] compressions are regions of high pressure and low density


[C] compressions are regions of high pressure and high density

[D] compressions are regions of low pressure and high density

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [compressions are regions of high pressure and high density]

Notes:

Compressions are the regions where particles are crowded together and represented by the upper portion of the curve. Compressions are regions where density as well as pressure is high.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 76.Which of the following represents the relationship between the Fahrenheit temperature and Celsius temperature?

[A] tf = (tc x 180)/100 – 32

[B] tf = (tc x 100)/180 – 32

[C] tf = (tc x 100)/180 + 32

[D] tf = (tc x 180)/100 + 32

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [tf = (tc x 180)/100 + 32]

Notes:

A relationship for converting between the two scales may be obtained as: tf = (tc x 180)/100 + 32

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 77.Which of the following represents the absolute zero temperature?

[A] 0° C

[B] -100° C

[C] -273.15° C

[D] 273.15° C

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [-273.15° C]

Notes:

This temperature is found to be –273.15 °C and is designated as absolute zero. This is the absolute minimum temperature for an ideal gas.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 78.What do we call the process in which heat is transferred from one place to the other without any intervening medium?

[A] Radiation

[B] Conduction

[C] Convection

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [Radiation]

Notes:

The process in which heat is transferred from one place to the other without any intervening medium is called radiation.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 79.Which of the following is correct about Convection?

[A] It is possible in solids only

[B] It is possible in fluids only

[C] It is possible in solids and gases only

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [It is possible in fluids only]

Notes:

Convection is a mode of heat transfer by actual motion of matter. It is possible only in fluids.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 80.What do we call the process taking place at constant volume?

[A] Adiabatic

[B] Isothermal

[C] Isochoric

[D] Isobaric

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [Isochoric]

Notes:

The process taking place in a thermodynamic system at constant volume is known as Isochoric process.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite