PhysicalGeneral Knowledge English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching

Get quiz for Physical General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 61.What is the oscillation known as if it can be expressed in terms of single harmonic function?

[A] Harmonic oscillation

[B] Functional oscillation

[C] Regular oscillation

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [Harmonic oscillation]

Notes:

Harmonic oscillation is that oscillation which can be expressed in terms of single harmonic function (i.e. sine or cosine function). Example :y =asin w t or y = acos w t

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 62.What is the relationship between mass and time period of a spring pendulum?

[A] T∝ 1/√m

[B] T ∝ √m

[C] T ∝ m

[D] √T ∝ m

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [T ∝ √m]

Notes:

Time period of a spring pendulum depends on the mass suspended as T∝ √m i.e. greater the mass greater will be the inertia and so lesser will be the frequency of oscillation and greater will be the time period.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 63.What happens to the frequency of the pendulum if it is suspended from the ceiling of the lift moving up ward with constant acceleration?

[A] it decreases

[B] it increases

[C] may increase or decrease

[D] No change

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [it increases]

Notes:

If the lift is moving up ward with constant acceleration a then the time period of the pendulum decreases and frequency increases

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 64.What is second’s pendulum?

[A] simple pendulum whose time period of vibrations is one second

[B] simple pendulum whose time period of vibrations is two seconds

[C] simple pendulum whose time period of vibrations is four seconds

[D] simple pendulum whose time period of vibrations is ten seconds

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [simple pendulum whose time period of vibrations is two seconds]

Notes:

A second’s pendulum is that simple pendulum whose time period of vibrations is two seconds.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 65.Which of the following produces Electromagnetic waves?

[A] charges at rest

[B] charges in uniform motion

[C] accelerated charges

[D] All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [accelerated charges]

Notes:

Neither stationary charges nor charges in uniform motion (steady currents) can be sources of electromagnetic waves. The former produces only electrostatic fields, while the latter produces magnetic fields that, however, do not vary with time. As per Maxwell’s theory, accelerated charges radiate electromagnetic waves.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 66.What is the audible range of sound for human beings?

[A] 20 Hz to 2000 Hz

[B] 200 Hz to 20000 Hz

[C] 20 Hz to 20000 Hz

[D] 2000 Hz to 20000 Hz

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [20 Hz to 20000 Hz]

Notes:

The audible range of sound for human beings extends from about 20 Hz to 20000 Hz (one Hz = one cycle/s).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 67.Which of the following is the cause of echo?

[A] When sound is absorbed

[B] When sound is transmitted

[C] When sound is reflected

[D] When sound is refracted

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [When sound is reflected]

Notes:

If we shout or clap near a suitable reflecting object such as a tall building or a mountain, we will hear the same sound again a little later. This sound which we hear is called an echo.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 68.Which of these parts of the ear responds to sound waves like a microphone’s diaphragm?

[A] eardrum

[B] lobe

[C] fluid in the inner ear

[D] pinna

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [eardrum]

Notes:

When a compression of the medium reaches the eardrum the pressure on the outside of the membrane increases and forces the eardrum inward. Similarly, the eardrum moves outward when a rarefaction reaches it. In this way the eardrum vibrates.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 69.Which of the following is another unit of frequency?

[A] decibel

[B] cycle per second

[C] metre per second

[D] second

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [cycle per second]

Notes:

The change in density from the maximum value to the minimum value, again to the maximum value, makes one complete oscillation. The number of oscillations per unit time is the frequency of the sound wave.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 70.What is the relationship between the velocity of sound and the pressure of gas when the temperature remains constant?

[A] directly proportional to each other

[B] inversely proportional to each other

[C] independent of each other

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [independent of each other]

Notes:

The velocity of sound is independent of the pressure of gas provided the temperature remains constant.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite