PhysicalGeneral Knowledge English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching

Get quiz for Physical General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the these physical quantities is a vector quantity?

[A] Temperature

[B] Speed

[C] Gravitational Intensity

[D] Work

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [Gravitational Intensity]

Notes:

The physical quantities which have both magnitude and direction are called as Vector quantities. Some examples of Vector quantities: Acceleration, Velocity, Torque, Displacement, Gravitational Intensity, Force.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) What is the relation between velocity and acceleration at the highest point of projectile path?

[A] both are at an angle of 45° to each other

[B] both are perpendicular to each other

[C] both are at an angle of 180° to each other

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [both are perpendicular to each other]

Notes:

At the highest point of projectile path, the velocity and acceleration are perpendicular to each other. At the highest point of projectile path, the projectile possesses velocity only along the horizontal direction.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which of the following statements regarding vectors is NOT correct?

[A] A unit vector is dimensionless

[B] A vector cannot be divided by a vector

[C] A vector changes, when it is displaced to itself

[D] Current is not a vector quantity

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [A vector changes, when it is displaced to itself]

Notes:

A unit vector is unit less and dimensionless. A vector cannot be divided by a vector as a vector cannot be divided by a direction. A vector does not change, when it is displaced to itself. Time, Pressure, Surface Tension, Current are some of the quantities that have direction but are not vectors. A physical quantity is a vector only when it follows commutative law of addition of vectors.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) When one body is actually moving over the surface of other body, the friction is known as:

[A] Kinetic friction

[B] Limiting friction

[C] Static friction

[D] Negative friction

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [Kinetic friction]

Notes:

When one body is actually moving over the surface of other body, the friction is known as Kinetic friction. It is also known as dynamic friction.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 35. As per the Newton’s second law of motion, what is the relation between the rate of change of linear momentum and the external force applied?

[A] directly proportional

[B] inversely proportional

[C] independent of each other

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [inversely proportional]

Notes:

As per the Newton’s second law of motion, the rate of change of linear momentum of a body is inversely proportional to the external force applied on the body. This change always takes place in the direction of the force applied

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The second law of motion gives us a measure of which of the following physical quantities?

[A] Acceleration

[B] Force

[C] Power

[D] Work done

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [Force]

Notes:

The second law of motion gives us a measure of force. The product of the mass of the body and the acceleration produced in it gives us the magnitude of force. Force (f) = mass (m) x acceleration (a) Force is a vector quantity and the direction is same as that of acceleration

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of these is/are examples of conservation of linear momentum?

[A] Explosion of bomb

[B] Recoiling of a gun

[C] Fight of rockets and jet planes

[D] All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

Some examples of conservation of linear momentum:

Recoiling of a gun

Explosion of bomb

Fight of rockets and jet planes

A man jumping out of a boat to the shore

A person on a frictionless surface

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) What is the absolute unit of power in c.g.s system?

[A] dyne

[B] erg

[C] watt

[D] erg s-1

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [erg s-1]

Notes:

Power is defined as the rate of doing work. The absolute unit of power in c.g.s system is erg s-1 The absolute unit of power in S.I system is watt 1 watt = 1 joule/sec 1 kW= 1000 watt 1 h.p = 746 W

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) What is the average power consumption of a heartbeat in an adult?

[A] 1.2 watt

[B] 112.5 watt

[C] 200 watt

[D] 500 watt

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [1.2 watt]

Notes:

Average power consumption by an adult in some of the common processes/activities: 1. Heartbeat – 1.2 watt 2. Sleeping – 75 watt 3. Slow walking – 200 watt 4. Bicycling – 500 watt

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) . 1 electron volt of energy is equal to ____?

[A] 3.6 x 106 J

[B] 1.6 x 10-19 J

[C] 3.6 x 10-19 J

[D] 1.6 x 10-18 J

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [1.6 x 10-19 J]

Notes:

Electron volt is a practical unit of energy. Some practical units of energy are: 1 erg = 10-7 J 1 calorie = 4.2 J 1 Kilowatt hour = 3.6 x 106 J 1 Electron volt(ev) = 1.6 x 10-19 J

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite