PhysicalGeneral Knowledge English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching

Get quiz for Physical General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 11.Consider the following:

  1. Cylinder

  2. 2. Spark Plug

  3. 3. Piston

  4. Which of the above is / are used in Diesel engine?

  5. [A] Only 1 & 2

  6. [B] Only 2 & 3

  7. [C] Only 1 & 3

  8. [D] 1, 2 & 3

  9. Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

  10. Answer: C

  11. Explaination: Correct Answer: C [ Only 1 & 3]

  12. Notes:

  13. A diesel engine is an internal combustion engine that uses the heat of compression to initiate ignition to burn the fuel that has been injected into the combustion chamber. As opposed to spark-ignition engine such as petrol engine, which uses a spark plug to ignite an air fuel mixture.

  14. To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

  15. Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite


Question2) 12.A person runs up two flights of stairs instead of walking up. The person feels more tired because ___?

[A] He does more work when he runs in comparison to when he walks

[B] His power output is greater when he runs in comparison to when he walks

[C] His gravitational force is greater when he runs in comparison to when he walks

[D] He has more inertia when he runs in comparison to when he walks

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [ His power output is greater when he runs in comparison to when he walks]

Notes:

Energy required during running up two flights of stairs is much higher than the time of walking up. It needs more energy and that is why the person feels more tired.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 13.While playing a flute, the flute player opens and closes the holes in the body of the flute to make changes in __:

Pitch

Resonant Frequency

Timbre

Select the correct option from the codes given below:


[A] Only 1 & 3

[B] Only 1 & 2

[C] Only 2 & 3

[D] 1, 2 & 3

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:

The player changes the pitch of the sound produced by opening and closing holes in the body of the instrument, thus changing the effective length of the resonator and its corresponding resonant frequency. By varying the air pressure, a flute player can also change the pitch of a note by causing the air in the flute to resonate at a harmonic other than the fundamental frequency without opening or closing any holes. Please note that Timbre is “quality” which differentiates two different instruments producing the sound of same frequency, playing the same note at the same loudness. Closing one or more holes downstream of the first open hole also gives different timbre to adjacent notes.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 14.If the time taken in an echo is 5 seconds, which among the following will be the approximate distance of the object from source of sound? (assume normal room temperature at 20°C)

[A] 1715 meters

[B] 1256 meters

[C] 857 meters

[D] 554 meters

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [ 857 meters]

Notes:

The time taken by the sound waves in going and coming back is 5 seconds, i.e. 2.5 second to reach and 2.5 seconds to come back. So the object is placed 343 x 2.5= 857 meters

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 15.On heating a pure silicon circular disc with a circular hole at the centre, the diameter of the hole:

[A] will expand

[B] will contract

[C] will remain constant

[D] may expand or contract

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [ will contract]

Notes:

Pure silicon has a negative coefficient of thermal expansion for temperatures and hence it shows contraction effect.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 16.Consider the following differences between White Gold and Yellow Gold:

While White Gold has more Nickel, Yellow Gold usually contains more Zinc

White Gold are more durable than Yellow Gold

Which of the above statements is/are correct?


[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 & 2

[D] Neither 1 nor 2

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [ Only 2]

Notes:

First statement is incorrect because White Gold has more Zinc, whereas Yellow Gold usually contains more Nickel. White Gold has Rhodium coating, whereas Yellow Gold does not have the same. The Rhodium coating makes the White Gold costlier and more durable than Yellow Gold. White gold is an alloy of gold and at least one white metal, nickel, manganese or palladium.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 17.In terms of Physics, which among the following situations result in work done?

Brakes are applied to a moving vehicle and vehicle stops

A ball is projected vertically upward and it comes back due to force of gravity

A body moves in a circular path

Select the correct option from the codes given below:


[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [ Only 1 & 2]

Notes:

When a body is acted upon by a force, there are two conditions when work done is zero. Firstly, the force must not cause displacement in its own direction; secondly, the force must act at right angle to direction of displacement. However, the work can be positive or negative. Positive work is done, when the angle between the direction of force applied and the displacement of body is zero. For example, when a horse pulls a cart or an engine pulls a train, the positive work is done. Negative work is done, when the angle between the direction of the force applied and the displacement is 180° i.e., the displacement is in a direction opposite to the force. For example, when brakes are applied to a moving vehicle, the work done by the applied force is negative. Similarly, when a ball is projected vertically upward, the work done by the force of gravity is negative. When a body moves in a circular path, no work is done. It is because, the centripetal force acting on the body is always at right angles to the displacement of the body along the circular path.

Thus, cos 90° = 0

So, in the expression

W = F cos 90° × S = 0 × S = Zero


At the same time, we note that when satellite revolves around the earth in a circular orbit. Work done by the force due to gravity is zero, because it acts at right angles to the direction of displacement of the satellite

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 18.Stars closer to the horizon would appear to twinkle more than others normally. What could be the possible explanation to this?

Atmosphere is dense at Horizons

The energy produced from stars keep varying

Select the correct option from the codes given below:


[A] Only 1 is correct

[B] Only 2 is correct

[C] Both 1 & 2 are correct

[D] Neither 1 nor 2 is correct

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [ Only 1 is correct]

Notes:

Stars seem to twinkle or change their brightness all the time. In fact, most stars shine with a steady light. The movement of air (sometimes called turbulence) in the Earth’s atmosphere causes the starlight to get slightly bent as it travels from the distant star through the atmosphere to us on the ground. Some of the light reaches us directly but some gets bent slightly. This gives the illusion of twinkling. Stars closer to the horizon appear to twinkle more than others. This is because the atmosphere is a lot denser near the horizon than between the Earth and a star higher in the sky. The second statement has nothing to do with the twinkling.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 19.Nuclear Reactors are based on which of the following phenomenon?

[A] Magnetic confinement of Plasma

[B] Nuclear Fusion

[C] Controlled Nuclear Fission

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [Controlled Nuclear Fission]

Notes: