PhysicalGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill English Speaking/Wr

Get quiz for Physical General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill English Speaking/Writing , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The energy by virtue of its position is known as:


[A] Kinetic energy

[B] Potential energy

[C] Internal energy

[D] Heat energy



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Correct Answer: B [Potential energy]


Notes:

The energy by virtue of its position is known as Potential energy. The energy by virtue of its motion is known as Kinetic energy.




To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 42.What should be the angle between force and displacement for maximum work to be done?


[A] 0°

[B] 90°

[C] 180°

[D] 30°



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [0°]


Notes:

For maximum work, the angle between force and displacement should be 0°. W = Fs Cos 0° = Fs For zero work, the angle between force and displacement should be 90°. W = Fs Cos 90° = 0



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 43.An orbital velocity of a satellite does not depend on which of the following?


[A] Radius of the planet

[B] Mass of the planet

[C] Radius of orbit

[D] Mass of the satellite



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [Mass of the satellite]


Notes:

An orbital velocity of a satellite does not depend on the mass of the satellite. It depends on the mass and radius of the planet around which it is orbiting. Also, it depends on the radius of the orbit or the height of the satellite.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 44.By how much times the orbital speed of a satellite needs to be increased to make it escape the gravitational field?


[A] √3 times

[B] 4 times

[C] 2 times

[D] √2 times



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [√2 times]


Notes:

It means that if the speed of a satellite orbiting close to the earth is made √2 times (or increased by 41%) then it will escape from the gravitational field.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 45.In which of the following states of matter the Interatomic or intermolecular distance is fixed?


[A] Solids

[B] Liquids

[C] Gases

[D] Both a and b



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [Solids]


Notes:

The Interatomic or intermolecular distance is fixed in the case of solids. But in cases of liquids and gases, it is not fixed.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 46.What is the body called which does not have any tendency to recover its original configuration, on the removal of deforming force?


[A] Perfectly plastic

[B] Perfectly elastic

[C] Perfectly ductile

[D] None of the above



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [Perfectly plastic]


Notes:

Perfectly plastic: If the body does not have any tendency to recover its original configuration, on the removal of deforming force, it is said to be perfectly plastic. Paraffin wax, wet clay can be the closest example of the perfectly plastic body.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 47.What is the order of distance for interatomic forces to be active?


[A] 10–7 metre

[B] 10–8 metre

[C] 10–9 metre

[D] 10–10 metre



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [10–10 metre]


Notes:

The forces between the atoms because of the electrostatic interaction between the charges of the atoms are called interatomic forces. These forces are active if the distance between the two atoms is of the order of atomic size i.e. 10–10 metre. These forces are electrical in nature.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 48.Which of the following statements about Pressure and Stress is NOT correct?


[A] Pressure is always normal to the area

[B] Pressure is always compressive in nature

[C] Stress can be normal or tangential to the area

[D] Stress is always compressive in nature



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [Stress is always compressive in nature]


Notes:

Pressure is always normal to the area but Stress can be normal or tangential to the area. Pressure is always compressive in nature but Stress may be compressive or tensile in nature.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link :