Plant DiseasesGeneral Science Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill

Get quiz for Plant Diseases General Science + Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1)

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Wine turns sour because of

Option- ['Heat', 'Aerobic bacteria', 'Anaerobic bacteria', 'Exposure to Sun']

Answer: Aerobic bacteria

Explaination: When a wine bottle is uncorked, its contents are exposed to air, causing them to oxidize. ... Bacteria naturally present in grapes can turn either the sugars in grape juice or the alcohol in wine into acetic acid, giving it a vinegar taste (and eventually producing a wine vinegar).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Bacteria have a major role in the production of

Option- ['Coffee', 'Cheese', 'Bread', 'B complex']

Answer: Bread

Explaination: Biotechnology. Biotechnology involves the use of microorganisms including bacteria in the manufacturing and services industries. These include chemical manufacturing such as ethanol, acetone, organic acid, enzymes, and perfumes. Bacteria are important in the production of many dietary supplements and pharmaceuticals.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The heat treatment that kills all the living organism is known as

Option- ['Pasteurization', 'Immunity', 'Sterilization', 'None of the above']

Answer: Sterilization

Explaination: Incineration at very high temperatures destroys all microorganisms. Dry heat can also be applied for relatively long periods of time (at least 2 hours) at temperatures up to 170 °C by using a dry-heat sterilizer, such as an oven.

https://courses.lumenlearning.com › ...

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Some diseases caused by bacteria are

Option- ['Measles mumps malaria', 'Tetanus typhoid tuberculosis', 'Smallpox sleeping sickness syphilis', 'Ammonia poliomyelitis']

Answer: Tetanus typhoid tuberculosis

Explaination: Other serious bacterial diseases include cholera, diphtheria, bacterial meningitis, tetanus, Lyme disease, gonorrhea, and syphilis

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Circular DNA seen in

Option- ['Blue green algae', 'Bacteria', 'Fungi', 'Viruses']

Answer: Bacteria

Explaination: Eukaryotic chromosomes are found in a special compartment called the cell nucleus. The genomes of bacterial cells (prokaryotes ), which lack a nucleus, are typically circular DNA molecules that associate with special structures in the cell membrane.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The cells of the bacterium streptococcus remain arranged in

Option- ['Chain', 'Irregular cluster', 'Cutes', 'Round']

Answer: Irregular cluster

Explaination: Staphylococci are round shaped bacteria, that are found to be arranged in the form of irregular clusters. It is a genus of Gram-positive bacteria. Under the microscope, they appear round (cocci), and exist in grape-like clusters.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Chlorophyll is found in

Option- ['Only Plants', 'All the plants', 'Mostly plant', 'Organism']

Answer: Organism

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Is considered to be father of botany

Option- ['Aristotle', 'Plato', 'Theopharastus', 'Dioscorides']

Answer: Theopharastus

Explaination: Theophrastus presided over the Peripatetic school for thirty-six years, during which time the school flourished greatly. He is often considered the father of botany for his works on plants.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Enzyme are sensitive to

Option- ['Cold ', 'Heat', 'Pressure', 'Light']

Answer: Pressure

Explaination: Heat

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite