Plant HormonesGeneral Science Teaching Exams SSC State Level Railways

Get quiz for Plant Hormones General Science + Teaching Exams SSC State Level Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which plant hormones promotes cell division ?

Option- ['Growth hormones ', 'IAA', 'Cytokinins', 'Auxin']

Answer: Cytokinins

Explaination: Cytokinins

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which plant hormone promote seed and bud dormancy?

Option- ['1', '2', '3', '4']

Answer: 4

Explaination: Abscisic acid (ABA)

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which hormone is responsible for phototropism?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Auxin

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which hormone is responsible for ripening?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Ethylene

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which hormone delays senescence?

Option- ['1', '2', '3', '4']

Answer: 4

Explaination: Cytokinins

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which hormone is used to speed up malting process ?

Option- ['1', '2', '3', '4']

Answer: 2

Explaination: Gibberellins

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Auxin is synthesised in which plant part ?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: tip of the shoot and stem apices.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which hormone helps in closing of stomata ?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Abscisic acid

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which hormone break dormancy of seeds and buds ?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Gibberelins

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Full form of IAA ?

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Indole-3-acetic acid

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite