Plant tissueGeneral Science English Speaking/Writing SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for Plant tissue General Science + English Speaking/Writing SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The chlorophyll in photosynthesis is used for


        I.   Absorbing light


      II.   Breaking down water molecule


     III.   No function


     IV.   Reduction of 



Option- ['1', '2', '3', '4']

Answer: 1

Explaination: 1

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The chlorophyll in photosynthesis is used for


        I.   Absorbing light


      II.   Breaking down water molecule


     III.   No function


     IV.   Reduction of 



Option- ['1', '2', '3', '4']

Answer: 4

Explaination: 3

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Carbohydrates in the plants are stored in the form of

I. Glycogen

II. Starch

III. Glucose

IV. Maltose

Option- ['1', '2', '3', '4']

Answer: 2

Explaination: 2

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4)

4. Main site of photosynthesis

I. Leaf

II. Stem

III. Chloroplast

IV. Guard cells

Option- ['1', '2', '3', '4']

Answer: 3

Explaination: 3

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The small pores present of leaf’s surface are called

I. Stomata

II. Chlorophyll

III. Guard cells

IV. None of these

Option- ['1', '2', '3', '4']

Answer: 1

Explaination: 1

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Photosynthesis is a

I. Catabolic process

II. Parabolic process

III. Amphibolic process

IV. Photochemical lprocess

Option- ['i', 'ii', 'iii', 'iv']

Answer: iv

Explaination: 4

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Opening and closing of pores is a function performed by

I. Stomata

II. Chlorophyll

III. Chloroplast

IV. Guard cells

Option- ['i', 'ii', 'iii', 'iv']

Answer: iv

Explaination: 4

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which element is used in the synthesis of proteins?

I. Hydrogen

II. Oxygen

III. Nitrogen

IV. Carbon dioxide

Option- ['i', 'ii', 'iii', 'iv']

Answer: iii

Explaination: 3

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Temporary finger like extensions on amoeba are called

I. Cell membrane

II. Cell wall

III. Pseudopodia

IV. Cilia

Option- ['i', 'ii', 'iii', 'iv']

Answer: iii

Explaination: 3

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Bile juice is secreted by

I. Stomach

II. Pancreas

III. Small intestine

IV. Liver

Option- ['i', 'ii', 'iii', 'iv']

Answer: iv

Explaination: 4

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite