PlantsEnvironmental Studies SSC

Get quiz for Plants Environmental Studies + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Sardar Sarovar Dam is situated on the river ?

Option- ['Ganga', 'Narmada', 'Mahanadi', 'Godawari']

Answer: Godawari

Explaination: Narmada River.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The Tihari Dam is making on which river ?

Option- ['Ganga', 'Yamuna', 'Bhagirathi', 'Alaknanda']

Answer: Bhagirathi

Explaination: Bhagirathi River

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which one is Environmental Problem?

Option- ['Deforestation', 'Water Pollution', 'Air Pollution', 'All of the above']

Answer: All of the above

Explaination: Deforestation ,Water Pollution,Air Pollution all these causes environmental problems.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Tobacco Protest Day is -

Option- ['10th May', '1st June', '31st May', '10th October']

Answer: 31st May

Explaination: 10th October.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Wide Area of biosphere is -

Option- ['10km', '12km', '14km', '16km']

Answer: 16km

Explaination: 16km .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The main source of energy in nature is -

Option- ['Coal', 'Petroleum', 'Solar energy', 'Atomic energy']

Answer: Solar energy

Explaination: Solar energy which is obtained from sunlight.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following is related to salty ecosystem?

Option- ['Lake', 'Pond', 'Active Delta', 'Water Body']

Answer: Pond

Explaination: Active Delta.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 71% of earth is covered with :

Option- ['Land', 'Air', 'Water', 'Coal']

Answer: Water

Explaination: Water.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The different forms of waves are :

Option- ['Seas', 'Swell', 'Surf', 'All of the above']

Answer: All of the above

Explaination: All are correct.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Crest and Trough are related -

Option- ['From waves', 'From sky', 'From air', 'From iron']

Answer: From waves

Explaination: From waves .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





0 views0 comments