PlantsEnvironmental Studies SSC

Get quiz for Plants Environmental Studies + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Gibberellin,the plant growth hormone, are extracted from :

A) fungus

B) bacterium

C) algae

D) none

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Fungus

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which one of the following plants yeild biodiesel or biofuels ?

A) hevea braziliensis

B) Jatropha curcas

C) juniperus verginiana

D) parthenium orgentatum

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Jatropha curcas

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The later ( second) formed primary xylem elements are called....

A) protoxylem

B) metaxylem

C) xylem parenchyma

D) xylem fiber

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Metaxylem

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) How many neck canal cells are found in the archegonium of a fern ?

A) one

B) two

C) three

D) four

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: One

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Food prepared by plants is transported to different parts of plant through —

A) xylem

B) cortex

C) phloem

D) pith

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Phloem

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Water and minerals in plant is transported through —

A) xylem

B) phloem

C) pith

D) cortex

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Xylem

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which angiosperm is vessels less ?

A) hydrilla

B) trochdendron

C) maize

D) wheat

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Trochdendron

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Aerenchyma tissue are found in—

A) mesophyte

B) perophytes

C) lithophytes

D) hydrophytes

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Hydrophytes

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Trunk of the tree increase in grith due to cell division on —

A) vascular tissue

B) meristematic tissue

C) cortex

D) pith

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Meristematic tissue

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The first formed primary xylem elements are called,........

A) metaxylem

B) protoxylem

C) xylem fiber

D) xylem parenchyma

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Protoxylem

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





1 view0 comments