Properties of DihydrogenGeneral Science State Level

Get quiz for Properties of Dihydrogen General Science + State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following is not a property of dihydrogen?

a) colourless

b) odourless

c) tasteless

d) heavier than air✔✔

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: d

Explanation: Physical properties of dihydrogen include that it is colourless, odourless, tasteless, combustible gas. It is lighter than air and insoluble in water and is also neutral to Litmus. Therefore heavier than air is not a property of dihydrogen.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Dihydrogen is relatively inert at room temperature.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Explanation: The inertness of dihydrogen comparatively at 27 degree-celcius, is because of its high bond energy of the hydrogen bond. Therefore we can say the reactions involving dihydrogen occur at high temperatures only.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) At high electric discharge hydrogen and oxygen combine to form _____________

a) acid

b) water

c) hydrogen peroxide✔✔

d) salt

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: c

Explanation: At 970 Kelvin, an electric discharge 2 moles of hydrogen molecule combines with one mole of Oxygen in order to form 2 moles of water. This has an enthalpy change of about 285.9 KJ/mol, the enthalpy change is negative for the above process.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which of the following statement is true regarding the order of reactivity of halogens?

a) Fluorine’s reactivity is greater than that of bromine✔✔

b) Florine’s reactivity is greater than that of fluorine

c) Iodine’s reactivity is greater than that of chlorine

d) Bromine’s reactivity is greater than that of chlorine

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: a

Explanation: The order of reactivity of halogens with hydrogen is that Fluorine’s reactivity is greater than that of chlorine and chlorine’s reactivity is greater than that of bromine and bromine’s reactivity is greater than that of Iodine.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) What is the temperature required in presence of molybdenum and iron for nitrogen to combine with hydrogen?

a) 123 Kelvin

b) 273 Kelvin

c) 673 Kelvin✔✔

d) 473 Kelvin

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: c

Explanation: At 673 Kelvin and 200 atmospheric pressure, one mole of nitrogen combines with three moles of hydrogen in presence of iron and molybdenum in order to form 2 moles of ammonia and the enthalpy change is 92.6 KJ per Mol, the enthalpy here change is negative.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Sodium and hydrogen combine to form sodium hydride in presence of heat, what is the oxidising agent here?

a) nitrogen

b) sodium

c) hydrogen✔✔

d) oxygen

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: c

Explanation: In the formation of 2 moles of sodium hydride from two moles of sodium and one mole of hydrogen, the hydrogen acts as an oxidising agent. An oxidizing agent gains electrons from the other molecule and reduces itself.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) How does vegetable oil gets converted into vegetable ghee?

a) nitrogenation

b) dehydrogenation

c) hydrogenation✔✔

d) oxygenation

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: c

Explanation: In presence of Nickel, as a catalyst at the temperature of 400 degrees Kelvin, vegetable oil is converted into vegetable ghee in presence of hydrogen and this process of transformation of oil into ghee is known as hydrogenation.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Hydrogen is used in the manufacture of _____

a) carbon dioxide

b) methanol✔✔

c) nitrogen dioxide

d) ozone


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: b

Explanation: In the presence of Cobalt, one mole of carbon monoxide in gaseous state combines with 2 moles of the hydrogen molecule in a gaseous state in order to form one mole of methanol in a liquid state. Hydrogen is used in the manufacture of methanol.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Hydrogen is used in an oxyhydrogen flame.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Explanation: Hydrogen is used to produce a temperature of 2850 degrees centigrade and the oxygen atomic hydrogen flame produces a temperature of 4000-degree centigrade, so it is used in an oxyhydrogen flame. So the above statement is true.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Is hydrogen used in the synthesis of ammonia?

a) cannot say

b) yes✔✔

c) no

d) not at all

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: b

Explanation: The largest single use of dihydrogen is that it is used in the synthesis of ammonia which is used in the manufacture of nitric acid and also fertilizers, so there is an indirect use of hydrogen in the synthesis of fertilizers.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite