Respiratory system in HumansGeneral Science SSC State Level

Get quiz for Respiratory system in Humans General Science + SSC State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following is correct for the partial pressure of oxygen in alveoli?


(a) less than carbon dioxide


(b) less than the blood


(c) more than the blood


(d) equal to that of the blood

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following is a chronic respiratory disorder caused by smoking?


(a) Asthma


(b) Emphysema


(c) Respiratory alkalosis


(d) Respiratory acidosis

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Most of the carbon dioxide produced in the tissues is transported to the lungs as


(a) carbonates


(b) bicarbonates


(c) dissolved in the blood


(d) attached to haemoglobin

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The gaseous exchange in alveoli is a type of


(a) simple diffusion


(b) osmosis


(c) active transport


(d) passive transport

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The linings that separate air contained in lungs from venous blood


(a) squamous epithelium and tunica media


(b) squamous epithelium and endothelium


(c) transitional epithelium and tunica externa


(d) none of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which of the following organs only receives oxygenated blood?


(a) Lungs


(b) Gills


(c) Liver


(d) Spleen

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following parts of the brain regulates the respiratory process?


(a) The vagus nerve


(b) Cerebral peduncle


(c) Medulla oblongata


(d) Cerebellum

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which of the following membranes encloses lungs?


(a) Pleural membrane


(b) Pericardium


(c) Perichondrium


(d) Periosteum

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) RBCs present in the blood of a person residing at higher altitudes


(a) decrease in size


(b) increase in size


(c) decrease in the number


(d) increase in the number

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The alveolar epithelium of lungs is


(a) ciliated squamous


(b) nonciliated squamous


(c) nonciliated columnar


(d) ciliated columnar

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite