Social and Economic Geography of India and WorldGeneral Awareness SSC Railways State Level

Get quiz for Social and Economic Geography of India and World General Awareness + SSC Railways State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) ' सोन नदी ' कहा से निकलती है?

Option- ['शेषनाग झील से', 'नेपाल से', 'अमरकंटक पहाडी से', 'कैमुर पहाडी से']

Answer: अमरकंटक पहाडी से

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) भारत की प्रसिध्द लैगुन झील हैं

Option- ['डल', 'पुलीकट', 'चिल्का', 'साम्भर']

Answer: चिल्का

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) ' मानसून ' किस भाषा का शब्द हैं ?

Option- ['अरबी', 'पुर्तगिज', 'स्पेनिश', 'मंदारिन']

Answer: अरबी

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) भारत में प्रमुख वनस्पती कौन - सी हैं?

Option- ['पतझड वन', 'वर्षा वन', 'सवाना', 'इन में से कोई नहीं ']

Answer: पतझड वन

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) सबसे छोटा महासागर कोण स हैं ?

Option- ['अटलांटिक', 'आर्कटीक', 'प्रशांत', 'हिन्द']

Answer: आर्कटीक

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) लोहा कीससे निकाला जाता हैं

Option- ['हिंगुल', 'हैमेटाइट', 'बॉक्साइट', 'डोलोमाइट']

Answer: हैमेटाइट

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) रबड के बगीचे कहाँ पाएं जाते हैं?

Option- ['शीतोस्न वन', 'पर्वतीय क्षेत्र', 'ध्रुवीय क्षेत्र', 'भूमध्यारेखिय क्षेत्र']

Answer: भूमध्यारेखिय क्षेत्र

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) नेताजी शुभाष चंद्र बोस हवाई अड्डा कहा हैं?

Option- ['पटना', 'कोलकाता', 'मुम्बई', 'जलपाईगुडी']

Answer: कोलकाता

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) खैबर दर्रा कहा स्थित हैं ?

Option- ['भारत ', 'बांग्लादेश', 'पाकिस्तान', 'भुटान']

Answer: पाकिस्तान

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) भारत का एकमात्र शित मरुस्थल हैं

Option- ['लडाख', 'चंबा', 'पूर्वी कामेंग', 'लाचेन']

Answer: लडाख

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite