Social and Economic Geography of India and WorldGeneral Knowledge SSC Railways

Get quiz for Social and Economic Geography of India and World General Knowledge + SSC Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) .Theory of special relativity was developed by:


[A] Einstein

[B] Newton

[C] Galileo

[D] Laplace


Hide Answer


Correct Answer: A [Einstein]



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Einstein proposed theory of special relatively in the year 1905. According to this theory

E=mc²

Where

C= Speed of light

M= relative mass of a body

E= Kinetic energy

It means that the amount of energy in a piece of matter is equal to the mass of that piece of matter multiplied by the speed of light squared.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following planet is an example of Terrestrial planet?


[A] Earth

[B] Jupiter

[C] Saturn

[D] Neptune


Hide Answer


Correct Answer: A [Earth]



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Mercury, Venus, Earth and Mars are called as the inner planets as they lie between the sun and the belt of asteroids. Inner planets are also known as Terrestrial planets meaning earth-like as they are made up of rock and metals, and have relatively high densities.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3.Which among the following types of cultivations is known as Ladang in Indonesia?


[A] Plantations

[B] Shifting Cultivation

[C] Mixed farming

[D] Gardening


A

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The ‘slash and burn’ agriculture or Shifting cultivation is known as ‘Milpa’ in Mexico and Central America, ‘Conuco’ in Venzuela, ‘Roca’ in Brazil, ‘Masole’ in Central Africa, ‘Ladang’ in Indonesia, ‘Ray’ in Vietnam

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4.Sun accounts for approximately what fraction of total mass of Solar System ?


[A] 70%

[B] 90%

[C] 95%

[D] 99.86%


D

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The sun occupies about 99.86% of total solar system mass. It occupies major portion in the solar system. It is the major star.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5.Which among the following can be measured with Anemometer?


[A] Water Velocity

[B] Wind Velocity

[C] Relative Humidity

[D] Absolute Humidity


B

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: An anemometer is a device which used for measuring wind speed and direction. The term is derived from the Greek word anemos, which means wind, and it is used to describe any wind speed instrument used in meteorology.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The logo of World Wildlife Fund (WWF) is depicts which among the following animals?


[A] Panda

[B] Polar Bear

[C] Tiger

[D] Stag


Hide Answer


Correct Answer: A [Panda]


Notes:



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Panda is there in the logo of World Wildlife fund. The inspiration for the WWF logo came from Chi-Chi, a giant panda that was living at the London Zoo in 1961,which is the same year WWF was created. WWF’s founders wanted a strong, recognizable symbol that would overcome all language barriers.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Chukchi Sea” is the part of which among the following Oceans?


[A] Pacific

[B] Indian

[C] Atlantic

[D] Arctic


Hide Answer


Correct Answer: D [Arctic]


Notes:



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) .Mont Blanc, the highest peak in Alps is located in which among the following countries?

[A] France

[B] Italy and France

[C] France and Spain

[D] France, Italy and Monaco

B

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9.Which among the following organizations publishes “The New Courier” ?


[A] World Economic Forum

[B] UNESCO

[C] UNICEF

[D] UNDP


Hide Answer


Correct Answer: B [UNESCO]


Notes:

“The New Courier” is published by UNESCO. It has largest and widest-ranging readership of all the journals published by the United Nations and its specialized institutions.



Option- ['True', 'False']

Answer: True