Social and Economic Geography of India and WorldGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railway

Get quiz for Social and Economic Geography of India and World General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) For cotton cultivation which among the following soils is considered most suitable?

[A] Red Soil

[B] Black Soil

[C] Laterite Soil

[D] Alluvial Soil

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which among the following is not correctly matched?

[A] Surat – Tapti

[B] Badri Nath – Alaknanda

[C] Jabal pur – Narmada

[D] All are correct

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) How many states in India have a forest cover more than the 75% of their geographical lands area?

[A] 1

[B] 3

[C] 5

[D] 7

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Three states are Arunachal Pradesh, Manipur and Nagaland

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which among the following is a typical Monsoon vegetation in India?

[A] Tropical evergreen forests

[B] Tropical deciduous forest

[C] Tropical thorn forests

[D] Sub Tropical evergreen forests

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Through which of the following states in India passes Tropic of Cancer?

[A] Andhra Pradesh

[B] Uttar Pradesh

[C] Maharastra

[D] Madhya Pradesh

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) What is the name of a channel that separates the Andaman Islands from the Nicobar Islands in the Bay of Bengal?

[A] 9 Degree Channel

[B] 10 Degree Channel

[C] 11 Degree Channel

[D] 12 Degree Channel

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Damodar and Sone river valley and Rajmahal hills in the eastern India are depository of the______?

[A] Cuddappa System Rocks

[B] Dharwar System Rocks

[C] Gondwana System Rocks

[D] Vindhyan System Rocks

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Mountain Railways of India refer to the railway lines built in the mountains of India in the nineteenth and early twentieth century, during the British Raj, even being run today by the Indian Railways. How many railway lines refer to the Mountain Railways of India ?

[A] 3

[B] 4

[C] 5

[D] 6

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) In the cultivation of which among the following horticultural crops “Udyan Pandit Award” is given?

[A] Mango

[B] Orange