Static ElectricityGeneral Science Teaching Exams

Get quiz for Static Electricity General Science + Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Electric current originates from which part of an atom?


A. nucleus


B. entire atom acting as a unit


C. positively charged protons


D. negatively charged electrons



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: negatively charged electrons

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following is true of electrical forces?


A. Like charges attract, unlike charges repel.


B. Electrical forces are produced by electrical charges.


C. Positive and negative charges can combine to produce the third type


D. Electrical forces are weaker than gravitational forces



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Electrical forces are produced by electrical charges.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) How can the electric charge be established?


A. Electrons can be removed from atoms and accumulated to produce a negative charge.


B. Atoms from which electrons have been removed produce a positive electric charge.


C. Both A and B.


D. Neither A nor B.



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Electrons can be removed from atoms and accumulated to produce a negative charge.


Atoms from which electrons have been removed produce a positive electric charge.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) When a person combs her hair, static electricity is sometimes generated by what process?


A. Friction between the comb and hair transfers electrons.


B. Induction between the comb and hair.


C. Deduction between the comb and hair.


D. Contact between the comb and hair results in a charge.



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Friction between the comb and hair transfers electrons.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The resistance of the wire varies inversely as:


A. Area of cross section


B. Resistivity


C. Length


D. Temperature



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Area of cross section

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Voltage is a form of:


A. Kinetic energy


B. Potential energy


C. both Potential and Kinetic energy


D. None of the above



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Potential energy

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The ratio of voltage and electrical current in a closed circuit:


A. Decreases


B. Increases


C. Remains constant


D. Varies



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Remains constant

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The curve representing Ohms law is a:


A. Linear


B. cosine function


C. Parabola


D. Hyperbola



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Linear

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Ohm’s law states which relationship between electrical quantities?


A. volts = current times the resistance


B. volts = current divided by amps


C. volts = coulombs divided by charge


D. volts = resistance times charge



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: volts = current times the resistance

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Resistance is a measure of a material’s opposition to