Structure of Plant and Animal Cell.General Science English Speaking/Writing SSC State Level Railways

Get quiz for Structure of Plant and Animal Cell. General Science + English Speaking/Writing SSC State Level Railways Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Find out incorrect sentence:

(a) Protista includes unicellular eukaryotic organisms

(b) Whittaker considered cell structure, mode and source of nutrition classifying the organisms in five kingdoms

(c) Both Monera and Protista may be autotrophic and heterotrophic

(d) Monerans have well defined nucleus

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which among the following has specialised tissue for conduction of water?

(i) Thallophyta

(ii) Bryophyta

(iii) Pteridophyta

(iv) Gymnosperms

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (i) and (iv)

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which among the following produce seeds?

(a) Thallophyta

(b) Bryophyta

(c) Pteridophyta

(d) Gymnosperms

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which one is a true fish?

(a) Jellyfish

(b) Starfish

(c) Dogfish

(d) Silverfish

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which among the following is exclusively marine?

(a) Porifera

(b) Echinodermata

(c) Mollusca

(d) Pisces

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which among the following have open circulatory system?

(i) Arthropoda

(ii) Mollusca

(iii) Annelida

(iv) Coelenterata

(a) (i) and (ii)

(b) (iii) and (iv)

(c) (i) and (iii)

(d) (ii) and (iv)

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) which group of animals, coelom is filled with blood?

(a) Arthropoda

(b) Annelida

(c) Nematoda

(d) Echinodermata

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Elephantiasis is caused by

(a) Wuchereria

(b) Pinworm

(c) Planarians

(d) Liver flukes

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which one is the most striking or (common) character of the vertebrates?

(a) Presence of notochord

(b) Presence of triploblastic condition

(c) Presence of gill pouches

(d) Presence of coelom

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which among the following have scales?

(i) Amphibians

(ii) Pisces

(iii) Reptiles

(iv) Mammals

(a) (i) and (iii)

(b) (iii) and (iv)

(c) (ii) and (iii)

(d) (i) and (ii)

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite