Synonyms-AntonymsEnglish SSC Railways English Speaking/Writing

Get quiz for Synonyms-Antonyms English + SSC Railways English Speaking/Writing , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) In the following questions out of the

four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Luxuriant:

Option- ['Luxury loving', 'Lovely', 'Rich', 'Abundant']

Answer: Abundant

Explaination: The word Luxuriant (Adjective) means : growingthickly and strongly; rich in something that is pleasant

or beautiful; abundant.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Choose the one which best expresses themeaning of the given word.

Cantankerous:

Option- ['Cancerous', 'Ferocious', 'Quarrelsome', 'Fissiparous']

Answer: Quarrelsome

Explaination: The word Cantankerous (Adjective) means : badtempered and always complaining.

Hence, the words cantankerous and quarrelsome aresynonymous.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Choose the one which best expresses themeaning of the given word.

Onus:

Option- ['Sadness', 'Happiness', 'Responsibility', 'Criticism']

Answer: Responsibility

Explaination: The word Onus (Noun) means : the responsibility forsomething.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Choose the one which best expresses themeaning of the given word.

Derision:

Option- ['Humiliation', 'Embarrassment', 'Ridicule', 'Condemnation']

Answer: Ridicule

Explaination: The word Derision (Noun) means : rodicule; mockery;a strong feeling that somebody/something isridiculous and not worth considering seriously.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Choose the one which best expresses themeaning of the given word.

Trite:

Option- ['Commonplace', 'Clever', 'Brief', 'Impudent']

Answer: Commonplace

Explaination: The word Trite (Adjective) means : dull and boringbecause it has been expressed so many times before;

not original; banal; very ordinary and containingnothing that is interesting or important.

Hence, the words trite and commonplace aresynonymous.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Choose theword opposite in meaning to the given word.

Florid:

Option- ['Weak', 'Pale', 'Monotonous', 'Ugly']

Answer: Pale

Explaination: The word Florid (Adjective) means : rosy; gaudy;ornated; red; having too much decoration or detail.

The word Pale (Adjective) means : light in colour; notstrong or bright; having skin that is almost whitebecause of illness.

Hence, the words florid and pale are antonymous.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Choose theword opposite in meaning to the given word.

Verity:

Option- ['Sanctity', 'Reverence', 'Falsehood', 'Rarity']

Answer: Falsehood

Explaination: The word Verity (Noun) means : a belief or principleabout life that is accepted as true; truth.

Hence, the words verity and falsehood are antonymous.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Choose theword opposite in meaning to the given word.

Perspicuity:

Option- ['Vagueness', 'Dullness', 'Unfairness', 'Unwillingness']

Answer: Vagueness

Explaination: The word Perspicuity (Noun) means : clarity.

The word vagueness (Noun) means : no clarity in aperson’s mind.

Hence, the words perspicuity and Vagueness areantonymous.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) choose theword opposite in meaning to the given word.

Fervent:

Option- ['Inexcilable', 'Enduring', 'Dispassionate', 'Subdued']

Answer: Dispassionate

Explaination: The word Fervent (Adjective) means : having orshowing very strong and sincere feelings aboutsomething; ardent.

The word Dispassionate (Adjective) means : notinfluenced by emotion; impartial.

Hence, the words fervent and dispassionate areantonymous.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) choose theword opposite in meaning to the given word.

Meandering:

Option- ['Sliding', 'Slopping', 'Strained', 'Straight']

Answer: Straight

Explaination: The word Meandering (Adjective) means : not straight ;curved ; a course that does not follow a straight path.

Hence, the words meandering and straight areantonymous.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite