The HeartGeneral Science Teaching Exams

Get quiz for The Heart General Science + Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The walls of the ventricles possess thick muscular projections ,they are known as


A.conus arteriosus

B.truncus arterosus

C.chordae tensineae

D.columnae carneae


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Columnae carneae

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Regulation of normal activities of the human heart takes place


A.by the autonomic nervous system


B.intrinsically


C.by the diencephalon


D.by the brain stem

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Intrinsically

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The location of the neuro center activity of the heart is


A.midbrain

B.pone

C.cerebrum

D.medulla oblongata

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Medulla oblongata

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The hormonal regulation of cardiac output is


A.mediated by the adrenal medulla


B.mediated by the adrenal cortex


C.mediated by thyroid


D.mediated by pineal

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Mediated by the adrenal medulla

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) This amongst the following is a wrong match


A.heart failure-insufficient blood supply to the body


B.angina pectoris-acute chest pain


C.cardiac arrest-lumen narrows


D.heart attack-insufficient blood supply to cardiac muscles

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Cardiac arrest-lumen narrows

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The reason why tricuspid and bicuspid valves are closed is


A.ventricular Relaxation

B.ventricular filling

C.atrial systole

D.attempted back flow of blood into the atria

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Attempt back flow of blood into the atria

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of these events will not take place if the semilunar valves d8d not function?


A.ventricular contraction

B.atrial contraction

C.blood flow

D.production of heart sound

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Production of heart sound

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The reason why the SA node(sino-atrial node)is the natural pacemaker is


A.generates an action potential which is more in size than other parts of the conducting system


B.only part of the conducting system generating impulse


C.located in the right atrium


D.generates the highest number of action potentials in the conducting system

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Generates the highest number of action potentials in the conducting system

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The tricuspid valve is present between


A.centrical and pulmonary artery


B.ventricle and aorta


C.left auricle and left ventricle


D.right auricle and right ventricle

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Right auricle and right ventricle

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Bundle of His is a network of


A.muscle fibres present only in the ventricle wall


B.nerve fibers distributed in ventricles


C.muscle fibers distributed thought out the heart walls


D.nerve fibers found through out the heart

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Muscle fibers present only in the ventricle wall

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite