Transport system in PlantGeneral Science Teaching Exams State Level

Get quiz for Transport system in Plant General Science + Teaching Exams State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Active transport is carried by the movable carrier proteins (pumps) of membrane.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Active transport is carried by the movable carrier proteins (pumps) of membrane. Active transport uses energy to pump molecules against a concentration gradient from a low concentration to high concentration (uphill-transport). It is faster than passive transport.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The chemical potential of water is called water potential.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The chemical potential of water is called water potential. It is denoted by Ψ (Psi) and measured in Pascal (Pa). The water potential of a cell is affected by solute potential (Ψ W s) and pressure potential (Ψ). Ψ W = Ψ s + Ψ p Water potential of pure water at standard temperature which is not under any pressure is taken to be zero (by convention).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Osmosis is movement of solvent or water molecules from the region of their higher to lower diffusion pressure.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Osmosis is movement of solvent or water molecules from the region of their higher diffusion pressure or free energy to the region of their lower diffusion pressure or free energy across a semi-permeable membrane.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Casparian strip is the tangential as well as radial walls.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Casparian strip is the tangential as well as radial walls of endodermal cells having the deposition of water impermeable suberin.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Imbibition is the phenomenon of adsorption of water.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Imbibition is the phenomenon of adsorption of water or any other liquid by the solid particles of a substance without forming a solution.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Mass flow is the movement of substances one by one.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Mass flow is the movement of substances (water, minerals and food) in bulk from one point to another as a result of pressure differences between two points.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Water is absorbed by root hairs.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Water is absorbed by root hairs, then water moves up to xylem by two pathways − Apoplast and Symplast pathway.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The forces of adhesion and cohesion maintain a thin and unbroken column of water.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The forces of adhesion and cohesion maintain a thin and unbroken column of water in the capillaries of xylem vessels through which it travels upward.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Root pressure is hydrostatic pressure.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A hydrostatic pressure existing in roots which push the water up in xylem vessels.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Guttation is the water loss through special openings of vein.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Guttation is the water loss in its liquid phase at night and early morning through special openings of vein near the tip of leaves.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite