UN and Other important World OrganizationsGeneral Knowledge Railways SSC State Level Teaching Exams

Get quiz for UN and Other important World Organizations General Knowledge + Railways SSC State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) In which year was the first war between India and Pakistan was fought?


1946


1947


1965


1962


Ans. b

In which year was the first war between India and Pakistan was fought?


1946


1947


1965


1962



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Ans. b


Explanation: Independent nations India and Pakistan fought the war in 1947 which led to accession of Kashmir. 




To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) What is the work of the Pay Commission in India?


To give recommendations on the salary structure of the employees of the Government of India.


To decide the salaries of the employees of the Government of India


To guide the Finance ministry to set the salaries of employees of the Government of India


All of the above 



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Ans. a


Explanation: The pay commission clearly only gives recommendations on the salary structure of the employees of the Government of India.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) How many Pay Commissions have been constituted in India since Independence?


6


8


7


9



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Ans. c


Explanation: 7 Pay Commissions have been constituted in India since Independence and this time the 7th commission has incremented 28% DA for employees.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) How much time is provided to the Pay Commission from its constitution to give recommendations for the salaries?


1 year


18 months


26 months 


9 months



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Ans. b


Explanation: The commission is given 18 months from the date of its constitution to make its recommendations.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following is true about IPO?


i) The process of offering shares of a private corporation to the public in a new stock issuance is called IPO


ii) Private companies obtain capital by offering shares through the primary market through IPO


Only i


Only ii


Both i and ii


None of the above



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Ans. c


Explanation: An initial public offering (IPO) refers to the process of offering shares of a private corporation to the public in a new stock issuance. IPOs provide companies with an opportunity to obtain capital by offering shares through the primary market.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Who provides financial backing to the startups or small entrepreneurs in exchange of ownership equity?


Angel Investor


Venture Capitalist


IPO


Investment Bank



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Ans. a


Explanation: An angel investor is a high-net-worth individual who provides financial backing for small startups or entrepreneurs but in exchange of ownership of equity in the company



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Who is the private equity investor that provides capital to companies showing high growth potential in exchange for equity stake?


Angel Investor


Investment Banker


Venture Capitalist


None of the above 



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Ans. c


Explanation: A venture capitalist (VC) is a private equity i