UN and Other important World OrganizationsGeneral Knowledge SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for UN and Other important World Organizations General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) . ISRO का पूर्ण रूप क्या है? 


(A) Indian Scientific Research Organization

(B) International Safety Research Organization

(C) International Satellite Research Organization

(D) Indian Space Research Organization



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Indian Space Research Organization


उत्तर : D



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) . ATM का विस्तार क्या है? 


(A) एनी टाइम मनी

(B) ऑटोमैटिक टेलर मशीन

(C) ऑटोमेटेड टेलर मशीन



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: ऑटोमेटेड टेलर मशीन

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) CFL का पूर्ण रूप क्या है? 


(A) Compact Fluorescent Lamp

(B) Chemical Fluorescent Lamp

(C) Condensed Fluorescent Lamp

(D) Centrally Fixed Lamp



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Compact Fluorescent Lamp

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) . SIM का पूरा रूप है- 


(A) Subscribers Identity Module

(B) Subscribers Identity Mechanism

(C) Self Identity Module

(D) Self Identity Machine



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Subscribers Identity Module

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) SMS का फुल-फॉर्म क्या होता है? 


(A) Swift Mail System

(B) Speed Mail Service

(C) Short Message Service

(D) इनमें से कोई नहीं



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Short Message Service

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) ASEAN का अर्थ है- 


(A) Association of South East African Nations

(B) Association of South East Asian Nation

(C) Academy of South East Asian Nations

(D) उपरोक्त में से कोई नहीं



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Association of South East Asian Nation

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) RAW का पूरा नाम क्या है? 


(A) रीजनल एविएशन विंग

(B) रॉयल एजेंसी ऑफ वारसॉ

(C) रीड ऑफ्टर राइटिंग

(D) रिसर्च एंड एनालिसिस विंग



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: रिसर्च एंड एनालिसिस विंग

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) पाकिस्तान के संदर्भ में I.S.I क्या है? 


(A) Islamic Student Institution

(B) Islamic State of Iraq

(C) International Sociology Institute

(D) Inter Services Intelligence



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Inter Services Intelligence

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) कम्प्यूटर में I.C. का क्या अर्थ होता है? 


(A) Internal Circuit

(B) Integrated Circuit

(C) Integrated Code

(D) Information Circuit



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Integrated Circuit

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) N.A.B.A.R.D. का पूर्ण रूप बताइए- 


(A) National Bank for Asian Research Development

(B) National Bank for Agriculture and Rural Development

(C) National Bank for Agriculture and Resource Development

(D) National Bank for Agri Related Development



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: National Bank for Agriculture and Rural Development

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite