UN and Other important World OrganizationsGeneral Knowledge SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for UN and Other important World Organizations General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Indonesia will engage with all 27 EU members of Indo-Pacific: EAM Jaishankar in Slovenia


•EAM Jaishankar during the meeting of the Ministers of Foreign Affairs of EU Member States on September 3, 2021, informed that India will engage with all the 27 European Union members on Indo-Pacific



Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: India will engage with all 27 EU members of Indo-Pacific: EAM Jaishankar in Slovenia


•EAM Jaishankar during the meeting of the Ministers of Foreign Affairs of EU Member States on September 3, 2021, informed that India will engage with all the 27 European Union members on Indo-Pacific



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) AYUSH Ministry launches AYUSH Aapke Dwar campaign on September 3


•AYUSH Ministry on September 3, 2021, launched the Ayush Aapke Dwar campaign from more than 45 locations across India. The campaign includes providing saplings of medicinal plants to 75 lakh families during 2021 under the ‘AyushAapkeDwar’ programme.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: AYUSH Ministry launches AYUSH Aapke Dwar campaign on September 3


•AYUSH Ministry on September 3, 2021, launched the Ayush Aapke Dwar campaign from more than 45 locations across India. The campaign includes providing saplings of medicinal plants to 75 lakh families during 2021 under the ‘AyushAapkeDwar’ programme.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) On September 2, 2021, the AYUSH Ministry launched a campaign for distributing Ayush prophylactic medicines for COVID-19 to 75 lakh people, with a special focus on people aged 60 years and above.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: On September 2, 2021, the AYUSH Ministry launched a campaign for distributing Ayush prophylactic medicines for COVID-19 to 75 lakh people, with a special focus on people aged 60 years and above.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) •The medicinal plants include Tejpatta, Stevia, Ashoka, Giloy, Ashwagandha, Lemongrass, Tulsi, Sarpagandha, and Amla. Dr Mahendra Munjpara, Minister of State for AYUSH launched the Ayush Aapke Dwar campaign from Ayush Bhawan in New Delhi.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •The medicinal plants include Tejpatta, Stevia, Ashoka, Giloy, Ashwagandha, Lemongrass, Tulsi, Sarpagandha, and Amla. Dr Mahendra Munjpara, Minister of State for AYUSH launched the Ayush Aapke Dwar campaign from Ayush Bhawan in New Delhi.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The AYUSH Ministry is launching various activities and campaigns during the AYUSH week from August 30 to September 5, 2021, to commemorate Azadi ka Amrit Mahotsav. On September 1, 2021, AYUSH Ministry launched the Y-Break App.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The AYUSH Ministry is launching various activities and campaigns during the AYUSH week from August 30 to September 5, 2021, to commemorate Azadi ka Amrit Mahotsav. On September 1, 2021, AYUSH Ministry launched the Y-Break App.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Mumbai’s first organic Waste to Energy centre opens on September 3


•Aditya Thackeray, Cabinet Minister of Tourism and Environment, Maharashtra, inaugurated Mumbai’s first Organic Waste to Energy Centre on September 3, 2021.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Mumbai’s first organic Waste to Energy centre opens on September 3


•Aditya Thackeray, Cabinet Minister of Tourism and Environment, Maharashtra, inaugurated Mumbai’s first Organic Waste to Energy Centre on September 3, 2021.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) in collaboration with AeroCare Clean Energy developed the first Organic Waste to Energy Centre near Haji Ali dargah in Mumbai. As per the Maharashtra government, the decentralized organic waste processing centre of AeroCare is the first of its kind which promotes generates zero waste to landfills.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) in collaboration with AeroCare Clean Energy developed the first Organic Waste to Energy Centre near Haji Ali dargah in Mumbai. As per the Maharashtra government, the decentralized organic waste processing centre of AeroCare is the first of its kind which promotes generates zero waste to landfills.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The organic waste collected from Bull Waste Generators (BWG) will be processed at the AeroCare centre to generate electricity which will be used for the surrounding garden area.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The organic waste collected from Bull Waste Generators (BWG) will be processed at the AeroCare centre to generate electricity which will be used for the surrounding garden area.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Regarding the cost of centre, the plant is funded by the biotechnology department of the Central government. It operates on zero waste, zero-emission concept. The plant requiring 45 units of electricity will be sourced from the energy generated by the plant itself.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Regarding the cost of centre, the plant is funded by the biotechnology department of the Central government. It operates on zero waste, zero-emission concept. The plant requiring 45 units of electricity will be sourced from the energy generated by the plant itself.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) •The plant is spread across over 2,000 square feet. It is capable of generating 300 units of electricity per day with approximately 2,000 kg of wet waste

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •The plant is spread across over 2,000 square feet. It is capable of generating 300 units of electricity per day with approximately 2,000 kg of wet waste

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





Recent Posts

See All