UN and Other important World OrganizationsGeneral Knowledge SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for UN and Other important World Organizations General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) PM Modi to release special commemorative coin on 12th Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada


•Prime Minister Narendra Modi on September 1, 2021, will release a special commemorative coin of Rs 125 via video conferencing on the 125th Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada



Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: PM Modi to release special commemorative coin on 125th Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada


•Prime Minister Narendra Modi on September 1, 2021, will release a special commemorative coin of Rs 125 via video conferencing on the 125th Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Indian Naval Aviation to be awarded President’s Colour on September 6


•President Ram Nath Kovind will award the Indian Naval Aviation with the President’s colour on September 6, 2021, at the ceremonial parade at INS Hansa in Goa.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indian Naval Aviation to be awarded President’s Colour on September 6


•President Ram Nath Kovind will award the Indian Naval Aviation with the President’s colour on September 6, 2021, at the ceremonial parade at INS Hansa in Goa.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The gross GST revenue in August 2021 at Rs 1.12 lakh crore includes Central Goods and Services Tax (CGST) at Rs 20,522 crore, State Goods and Service Tax (SGST) at Rs 26,605 crore, Integrated Goods and Services Tax (IGST) at Rs 56,247 crore (including Rs 26,884 crore from import of goods), and Cess at Rs 8,646 crore (including Rs 646 crore from import of goods).

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The gross GST revenue in August 2021 at Rs 1.12 lakh crore includes Central Goods and Services Tax (CGST) at Rs 20,522 crore, State Goods and Service Tax (SGST) at Rs 26,605 crore, Integrated Goods and Services Tax (IGST) at Rs 56,247 crore (including Rs 26,884 crore from import of goods), and Cess at Rs 8,646 crore (including Rs 646 crore from import of goods).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) After the settlement by the government of Rs 23,043 crore to CGST and Rs 19,139 crore to SGST from IGST as regular settlement and Rs 24,000 crore as IGST ad-hoc settlement between Centre and States/UTs, the total revenue of Centre and States in August 2021 was Rs 55,565 crore (CGST) and Rs 57,744 crore (SGST).

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: After the settlement by the government of Rs 23,043 crore to CGST and Rs 19,139 crore to SGST from IGST as regular settlement and Rs 24,000 crore as IGST ad-hoc settlement between Centre and States/UTs, the total revenue of Centre and States in August 2021 was Rs 55,565 crore (CGST) and Rs 57,744 crore (SGST).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Indian, Algerian Navies participate in maiden naval exercise


•The Indian and Algerian navies on August 30, 2021, participated in a maiden naval exercise off the Algerian coast in a bid to increase interaction and maritime cooperation between the two navies.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indian, Algerian Navies participate in maiden naval exercise


•The Indian and Algerian navies on August 30, 2021, participated in a maiden naval exercise off the Algerian coast in a bid to increase interaction and maritime cooperation between the two navies.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Economic growth, anti-evasion activities, action against fake billers are the contributing factors towards increased GST revenue collections above Rs 1 lakh core mark for nine months in a row. It had dropped below Rs 1 lakh crore mark in June 2021 due to the second wave of COVID-19.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Economic growth, anti-evasion activities, action against fake billers are the contributing factors towards increased GST revenue collections above Rs 1 lakh core mark for nine months in a row. It had dropped below Rs 1 lakh crore mark in June 2021 due to the second wave of COVID-19.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Indian Naval Aviation to be awarded President’s Colour on September 6


•President Ram Nath Kovind will award the Indian Naval Aviation with the President’s colour on September 6, 2021, at the ceremonial parade at INS Hansa in Goa.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indian Naval Aviation to be awarded President’s Colour on September 6


•President Ram Nath Kovind will award the Indian Naval Aviation with the President’s colour on September 6, 2021, at the ceremonial parade at INS Hansa in Goa.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Indian Navy was represented by stealth frigate INS Tabar and Algerian Navy was represented by naval ship ANS Ezzadjer.


•The naval exercises included coordinated maneuvering, steam past, and communication procedures between the navies.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indian Navy was represented by stealth frigate INS Tabar and Algerian Navy was represented by naval ship ANS Ezzadjer.


•The naval exercises included coordinated maneuvering, steam past, and communication procedures between the navies.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Indian Naval Aviation to be awarded President’s Colour on September 6


•President Ram Nath Kovind will award the Indian Naval Aviation with the President’s colour on September 6, 2021, at the ceremonial parade at INS Hansa in Goa.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indian Naval Aviation to be awarded President’s Colour on September 6


•President Ram Nath Kovind will award the Indian Naval Aviation with the President’s colour on September 6, 2021, at the ceremonial parade at INS Hansa in Goa.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The naval exercises aimed to help both navies to understand the concept of operations followed by each other and enhanced interoperability.  


•In the past few years, India has been working on boosting Defence and security ties with various African nations.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The naval exercises aimed to help both navies to understand the concept of operations followed by each other and enhanced interoperability.  


•In the past few years, India has been working on boosting Defence and security ties with various African nations.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite