WaterEnvironmental Studies Teaching Exams

Get quiz for Water Environmental Studies + Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) All of the following characteristics apply to the riparian zone except __________.

Option- ['50%\n\n\n', '1%\n\n', '25%\n\n\n', '5%\n\n']

Answer: 1%



Explaination: Correct answer:


1%


Explanation:


97% of the Earth's water is saltwater and unusable for drinking or farming. of the 3% that is actually freshwater, 2% is frozen in glaciers, leaving humans with 1% of all water on earth to use for farming. 



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) All of the following characteristics apply to the riparian zone except __________.

Option- ['wildlife corridors\n\n\n\n', 'high species diversity\n\n\n\n', 'biofilters\n\n\n\n', '\nhigh sun exposure\n\n']

Answer:

high sun exposure



Explaination: Correct answer:


high sun exposure

Correct answer:

high sun exposure


Explanation:

Shade provided by the riparian zone is crucial to stream temperature regulation.


The riparian zone is the edge of a river or stream, therefore it has high biodiversity due to edge effects. Biofilters in the riparian zone protect the aquatic environment it surrounds. Also, because the riparian zone spans distances of an aquatic environment's edge, it serves as a corridor for wildlife.

Explanation:


Shade provided by the riparian zone is crucial to stream temperature regulation.


The riparian zone is the edge of a river or stream, therefore it has high biodiversity due to edge effects. Biofilters in the riparian zone protect the aquatic environment it surrounds. Also, because the riparian zone spans distances of an aquatic environment's edge, it serves as a corridor for wildlife.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3)


The Great Lakes of North America represent the largest source of freshwater on the planet. Approximately how many years ago did the Great Lakes form?



Option- ['100,000 years ago\n\n', '\n10,000,000 years ago\n\n\n', '\n10,000 years ago\n\n\n\n', '\n\n100,000,000 years ago\n\n']

Answer:

10,000 years ago





Explaination: Correct answer:


10,000 years ago


Explanation:


The correct response was 10,000 years ago. The Great Lakes formed during glacial recession of the most recent glaciation. This most recent glacial recession occurred between 10-15 thousands years ago. As the glaciers receded northward across North America, melting glacial waters drained and formed what is now known as the Great Lakes. 



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) About 2% of the Earth's water supply is suitable for human and plant consumption. 98% of Earth's water is found in the oceans and is too salty for human or plant consumption. 


Where is a majority of Earth's fresh water found?



Option- ['Ground water\n\n\xa0\n\n', '\nRivers\n\xa0\n\n', 'Polar ice caps/glacial ice\n\n', '\nAquifers\xa0\n\n']

Answer:

Rivers

 



Explaination: Polar ice caps/glacial ice


Explanation:


Lakes, streams, rivers and ground water account for about a half a percent of the fresh water found on Earth.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Freshwater is a necessary resource for human survival. Approximately what percent of the Earth's water supply is found in freshwater resources that are groundwater deposits (i.e. rivers, lakes, and streams)?

Option- ['0.2%\n\n', '\n2.0%\n\n', '0.02%\n', '20%\n\n']

Answer: 0.02%


Explaination: 0.02%


Explanation:


The correct response is 0.02%. The rest of the water resources are either too salty, too deep, or too cold in frozen icecaps. 



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) In sea water, carbon is mostly found in the form of __________.

Option- ['glucose\n\n', 'methane gas\n\n', 'phosphoric acid\n\n\n\n', 'bicarbonate ions\n\n']

Answer: bicarbonate ions



Explaination:


Correct answer:


bicarbonate ions


Explanation:


When atmospheric carbon dioxide reacts with ocean water, they combine to product the bicarbonate iron, or HCO−3. This ion acts as a buffer in the sea water, allowing the pH to remain relatively stable. While neither methane, glucose, nor carbon monoxide occur in large enough quantities in salt water, phosphoric acid actually contains no carbon.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Aquifers provide water for millions of people. But when aquifers are used at faster rate than they can replenished a deficit occurs which causes a number of problems. 


What is it called when aquifers in coastal areas start to fill with ocean water?



Option- ['Depletion\n\n', '\n\nGroundwater\n\n', '\n\nArtesian\n\n', '\n\nSaltwater instusion\n\n']

Answer:


Saltwater instusion



Explaination: Correct answer:


Saltwater instusion


Explanation:


Aquifers are part of groundwater. Saltwater intrusion occurs because of aquifer depletion. The empty space can then be filled with sea water. Confined and artesian are types of aquifers. 



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which of the following is not a reason that plants transpire?

Option- ['To conserve water\n\n\n\n', '\nTo allow uptake of CO2\xa0from the atmosphere\n\n', 'To promote gas exchange with the environment\n\n\n', '\n\nTo carry soil minerals into the leaves\n\n']

Answer: To conserve water